Serowe knedle ze śliwkami

M&B
Serowe knedle ze śliwkami

Serowe knedle ze śliwkami wzbogaciliśmy o dodatek włoskich orzechów. Znalazły się one zarówno w serowym cieście na knedle, jak i nadzieniu ze śliwek oraz chrupiącej posypce. 🙂 Po zrobieniu tych knedli ze śliwkami mamy więc orzechowe trio, które genialnie współgra z lekkim, serowym ciastem oraz węgierkami. Wrzesień to idealny czas na robienie knedli serowych ze śliwkami oraz orzechami włoskimi, nie ma nic lepszego niż taki sezonowy obiad. No, może jeszcze dodatek rozpuszczonego masełka lub gęstej śmietany dobrze uzupełni ten zachęcający opis. 🙂

Serowe knedle ze śliwkami – składniki

Serowe knedle:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 20 g mielonych orzechów włoskich
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie ze śliwek i orzechów włoskich:

  • 500 g niedużych śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Posypka do knedli:

  • 100 g masła
  • 50 g bułki tartej
  • 30 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu




Przygotowanie

Nadzienie ze śliwek i orzechów włoskich:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, ale do końca nie rozcinać, usunąć pestkę.

Cukier wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić każdą śliwkę.

Serowe knedle:

Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, orzechy włoskie, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części.

Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć wypełnioną nadzieniem śliwkę, zlepić brzegi, formując kulę. Knedle odkładać na blat oprószony mąką. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.

Posypka:

Masło rozpuścić na patelni, dodać pozostałe składniki posypki. Podsmażać do zrumienienia się bułki tartej.

Wykonanie

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami serowe knedle ze śliwkami. Delikatnie przemieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.

Serowe knedle ze śliwkami i orzechami podawać zaraz po wyjęciu z dużą ilością rozpuszczonego masła i posypane orzechową posypką.




Serowe knedle ze śliwkami

Serowe knedle ze śliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Serowe knedle ze śliwkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis