Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Print Friendly, PDF & Email

gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym zostały zrobione już jakiś czas temu, gdy zastanawialiśmy się nad świątecznymi przepisami. Takie domowe gołąbki świetnie sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków.

Składniki na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Składniki wspólne gołąbków i sosu:

Gołąbki bez zawijania:

  • 200 g ryżu
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Sos grzybowy:

  • 500 g pieczarek
  • 750 ml rosołu
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cząbru
  • kilkanaście igiełek rozmarynu
  • 100 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka masła do smażenia pieczarek




Przygotowanie

Składniki wspólne:

Grzyby przebrać, opłukać, zalać chłodną wodą, tak aby były nią przykryte. Odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas grzyby przemieszać. Wodę wraz z grzybami przelać do garnka postawić na małym ogniu i gotować 30-40 minut, aż zmiękną. Przestudzić, grzyby odcisnąć, pokroić w drobną kostkę, wywar zachować.

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby, chwilę razem trzymać na ogniu. Odstawić do przestygnięcia.

Gołąbki bez zawijania:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wystudzić.

Kapustę pekińską drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła.

Do miski wsypać 1/3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W dłoni formować podłużne kotleciki, obtoczyć każdy w mące.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Sos grzybowy:

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dużej patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, smażyć kilka minut. Dodać resztę usmażonych grzybów z cebulą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, rozgniecione owoce jałowca, wlać wodę z gotowania grzybów oraz rosół. Całość gotować ok. 10 minut, wsypać cząber oraz wlać mąkę pszenną rozrobioną w wodzie i śmietance kremówce. Zagotować, zmniejszyć ogień i do sosu grzybowego włożyć przygotowane wcześniej gołąbki. Przykryć pokrywką, gotować ok. 7-10 minut, aby gołąbki się zagrzały.

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać jako samodzielne danie.




gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    16 grudnia 2019    

    Dziękujemy. 🙂 Trzeba dodać, że jest to i pyszna wersja. 🙂

  2. 15 grudnia 2019    

    ciekawa wersja gołąbków:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *