Ciasto na maślance z wiśniami
Dzisiaj zapraszamy na przepyszne, miękkie i wilgotne ciasto na maślance z wiśniami. Do tego szybkiego i prostego w zrobieniu ciasta użyliśmy wiśni, które zebrałam ze starych drzew u zaprzyjaźnionej rodziny. U mojego Wujka też są takie drzewa, ale owoce zostały już wcześniej oberwane. Drzewa te, od kiedy tylko pamiętam, rosły wzdłuż ich płotu, myślę, że mogły być zasadzone zaraz po wojnie, zresztą u moich Dziadków też są takie drzewa. Takich owoców wiśni, prawie czarnych w swojej barwie nie można chyba nigdzie kupić. Powstają z nich najlepsze dżemy oraz nalewki, a teraz także to wyborne ciasto z kruszonką, zrobione z wykorzystaniem maślanki.
Ciasto na maślance z wiśniami – składniki
- 500 g wiśni
- 1 łyżka cukru
Ciasto na maślance:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (opakowanie 15g)
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka wielkości M
- 1/2 szklanki oleju
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
|
Wykonanie
1 szklanka = 250 ml
Wiśnie umyć, wydrylować, umieścić na sitku, aby sok odkapał.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.
Ciasto na maślance:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wlać maślankę i olej, przemieszać. Następnie dodać rozbite jajka, trzepaczką wymieszać składniki.
W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Do mokrych składników wsypywać składniki suche, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Blachę do pieczenia (22/35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto na maślance, wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć wiśnie, posypać je łyżką cukru oraz przygotowaną wcześniej kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50 minut, nie otwierać piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić jeszcze w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia.
|