Spring rolls z warzywami
Wiosenne spring rolls z warzywami przyciągają uwagę kolorami nawet wtedy, gdy warzywa zawinięte w papier ryżowy leżą jeszcze na talerzu. Ta lekka, wiosenna przekąska z pewnością sprawdzi się podczas wieczornego przyjęcia, ale także można ją zabrać na piknik na świeżym powietrzu. W przygotowywaniu sprong rolls fajne jest to, że do środka można wkładać każde warzywo, które lubimy i jest na nie sezon, ale również można je przygotować z dodatkiem kawałków mięsa lub krewetek. Smak tej świeżej, warzywnej przekąski uzupełnia słodko-pikanty sos, w którym macza się warzywne sajgonki. Polecamy tę smaczną i zdrową przekąskę. 🙂
Spring rolls z warzywami – składniki
Spring rolls:
-
- 1 opakowane papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 2 ogórki
- 1 biała rzodkiew
- 1 opakowanie dowolnych kiełków (u nas jarmużu)
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 pęczek rzodkiewek
Sos do spirng rolls:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu sherry
- 1 łyżka miodu
- mały kawałek chili i imbiru
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Spring rolls:
Marchewki i białą rzodkiew obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki, długości odpowiadającej 1/3 wysokości papieru ryżowego.
Sałatę rzymską oraz ogórki umyć, ogórki pokroić w cienkie słupki o długości 1/3 wysokości papieru ryżowego.
Rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i również pokroić w cienkie słupki.
Sos do spring rolls:
Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Chili bardzo drobno pokroić.
Do miseczki wlać sos sojowy, ostrygowy i ocet. Dodać miód oraz pokrojone dodatki (chili, imbir, czosnek), całość wymieszać łyżeczką.
Wykonanie
Do szerokiej miseczki wlać ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy i po chwili, gdy zacznie robić się miękki, wyjąć go i położyć na blacie.
Na środku położyć kawałki sałaty rzymskiej, paski marchewki, ogórka, rzodkiewek i białej rzodkwi oraz porcję kiełków. Papier ryżowy zwijać ciasno, tak jak krokiety, zaczynając od zwinięcia do środka jednego z boków, po czym zamknąć spring rollsa od góry i dołu. Tak samo postępować z każdym płatem papieru ryżowego.
Spring rolls z warzywami podawać z dodatkiem sosu od razu po przygotowaniu.