Quiche z łososiem i brokułem
Wczoraj upiekliśmy quiche z łososiem i brokułem, danie bardzo proste, ale o niecodziennym wyglądzie. Był to smaczny, zdrowy i pożywny obiad, który spokojnie wystarczy dla całej rodziny. Podczas przygotowania dobrze jest zwrócić uwagę, jak kładzie się łososia, ponieważ od strony, gdzie była skóra, zrobi się brązowy, a z drugiej pozostanie pięknie różowy – dla mnie już za późno, może następnym razem będę o tym pamiętał. 🙂
Quiche z łososiem i brokułem – składniki
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła prosto z lodówki
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 brokuł
- 300 g świeżego łososia
- 300 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić je do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania.
Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, lekko posolić.
Jajka wymieszać z kremówką, posolić i popieprzyć.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką powierzchni cienko rozwałkować. Nawinąć je na wałek, przełożyć do tortownicy – nie musi być natłuszczona. Dno i brzegi do 1/2 wysokości dokładnie wyłożyć ciastem.
Wlać mieszankę jajeczno-śmietanową, następnie porozkładać brokuł i łososia.
Quiche z łososiem i brokułem wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 55-60 minut
|
1 Komentarze
Kats
17 lutego 2016 at 00:11
Bardzo apetycznie sie prezentuje 🙂