Crumble rabarbarowe

Crumble rabarbarowe jest soczyste, chrupiące, lekko kwaśne i szybko znika ze stołu. Tym wypiekiem powróciłam do czasów dzieciństwa, kiedy to w ogródku Dziadków rósł rabarbar o wielkich zielonych liściach i czerwonych łodygach, które po wyrwaniu zjadałam z cukrem. Przygotowując to crumble, także podjadałam troszkę takiego rabarbaru, ale zdecydowanie lepiej smakował on kilkanaście lat temu. Za to dzisiejszy rabarbar pod kruszonką – pełnia smaku. 🙂
Crumble rabarbarowe – składniki
- 300 g rabarbaru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 40 g masła schłodzonego
|
Wykonanie
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, zasypać 4 łyżkami cukru, odstawić.
Płatki i otręby owsiane wsypać do miseczki, dodać mąkę, 4 łyżki cukru, masło. Całość rozgniatać w palcach, aż składniki się połączą i zrobią się grudki.
Na dno naczynia do zapiekania wsypać rabarbar, na wierzch wyłożyć kruszonkę z płatków owsianych.
Rabarbarowe crumble zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175oC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut, do zrumienienia się kruszonki. Podawać lekko ciepłe lub zimne z porcją lodów waniliowych.
|
Podobne przepisy
