Risotto z cukinią
Od dawna mieliśmy w planach przygotowanie risotto, ryż czekał zamknięty w pudełku, ale ciągle coś innego bardziej pasowało nam na obiad. Dopiero świeże cukinie wypatrzone w sklepie skłoniły nas do zrobienia cukiniowego risotto. Pracy jest mało, ale trzeba przygotować się na długie stanie przy kuchence, dolewanie rosołu i ciągłe mieszanie ryżu. Wszystko zajęło nam godzinę, ale zdecydowanie risotto z cukinią było tego warte. 🙂
Risotto z cukinią – składniki
- 250 g ryżu do risotto
- 400 g cukinii
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka białego wina Riesling
- 1 litr rosołu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g parmezanu
- 50 g masła
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cukinię umyć, 1/3 pokroić na małą kostkę i odłożyć. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki, wraz z czosnkiem i kremówką zblendować.
Do głębokiej patelni wrzucić cebulę, ryż i wlać wino. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie wlać porcję rosołu i nie przerywając mieszania, zredukować płyn. Te czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu.
Do ryżu dodać zblendowaną cukinię, dorzucić cukinię pokrojoną w kostkę. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Dołożyć masło i parmezan, wymieszać, aby powstała jednolita i kremowa konsystencja. Risotto z cukinią doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
|