Hummus z czerwoną papryką

Hummus z czerwoną papryką to nasza kolejna odsłona sposobu przygotowania tej popularnej pasty. Podobnie jak hummus tradycyjny, tak i ten zrobiliśmy z gotowanej ciecierzycy, choć dwie puszki ciecierzycy od dawna czekają na otwarcie. Mieliśmy jednak trochę czasu i stwierdziliśmy, że gotowanie ciecierzycy doskonale się w niego wpasuje, a następnym razem hummus zrobimy z ciecierzycy z puszki i porównamy smak oraz konsystencję. Hummus z dodatkiem czerwonej papryki zjedliśmy w dwóch podejściach – na kolację z dodatkiem kawałków surowych warzyw oraz następnego dnia podczas oglądania filmu, gdzie był dodatkiem do krakersów i chipsów tortilla. Mamy wrażenie, że pasta z ciecierzycy skończyła się za szybko. 🙂
Składniki na hummus z czerwoną papryką
- 125 g suchej ciecierzycy
- 5 łyżek pasty sezamowej (tahini)
- 1 papryka czerwona (upieczona lub z oleju)
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka sezamu
- oliwa
|
Wykonanie
Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody, zamieszać i odstawić na noc do namoczenia. Ziarenka ciecierzycy odcedzić, przepłukać i zalać czystą wodą, tak aby była kilka centymetrów powyżej ciecierzycy. Wmieszać łyżeczkę sody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości – około 45 minut.
Ciecierzycę odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Jeśli nie mamy papryki w oleju, należy upiec czerwoną paprykę w piekarniku. W tym celu warzywo umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne i usunąć białe błonki. Następnie położyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 30 minut, przełożyć do głębokiego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić. Gdy papryka będzie zimna, zdjąć z niej skórkę.
W moździerzu rozetrzeć kumin, przesypać do miski malaksera. Dodać upieczoną czerwoną paprykę, obrany i rozgnieciony czosnek, pastę tahini, wsypać cieciorkę oraz słodką paprykę i chili, zmiksować. Wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Hummus z czerwona papryką wyłożyć na talerz, podawać posypany sezamem i polany oliwą. Dodatkami mogą być krakersy, słone ciasteczka lub kawałki świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki).
|
Podobne przepisy
