Różowe jajka na Wielkanoc
W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiliśmy różowe jajka na Wielkanoc i tak się nam spodobał ich dekoracyjny wygląd, że i w tym roku postawimy je na świątecznym stole. Aby powstały jajka zabarwione równo na buraczkowy kolor, należy je nie tylko zalać zalewą, ale także co jakiś czas delikatnie je poodwracać. W ten sposób na jajkach nie będzie jaśniejszych plamek, w miejscach którymi się stykały z innymi jajkami lub brzegiem słoika. Należy też pamiętać, że im dłużej jajka będą w zalewie, tym różowa otoczka będzie bliżej środka jajka. Warto się troszkę potrudzić, żeby postawić na świątecznym stole pięknie wyglądające różowe jajka. 🙂
Różowe jajka na Wielkanoc – składniki
- 6 jajek
- 3 średnie buraki
- 200 ml octu winnego (lub jabłkowego)
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 5 ziarenek kolorowego pieprzu
Wykonanie
Buraki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 300 ml zimnej wody oraz ocet winny, wsypać przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twarda, ostudzić, obrać ze skorupki.
Do dużego słoika włożyć jajka, zalać je buraczanym wywarem, pozostawić na 2-3 godziny. Im dłużej jajka będą w zalewie, tym ich różowa obwódka będzie większa.
Różowe jajka na Wielkanoc można podawać z majonezem lub kolorowymi pastami z jajek.