Smażone piersi z kaczki

Przygotowując się do przyrządzenia piersi z kaczki, zastanawialiśmy się, jakim sposobem to zrobić. Nie chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego smażenia na patelni. Podchodziliśmy do tego trochę sceptycznie, gdyż wydawało nam się, że po kilku minutach mięso będzie jeszcze surowe. Ponieważ do odważnych świat należy, pierś z kaczki została poddana próbie, z której wyszła zwycięsko – była miękka i soczysta, a jeżeli nie lubicie krwistego mięsa smażone piersi z kaczki trzymajcie trochę dłużej na patelni” . 🙂
Smażone piersi z kaczki – składniki
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Oprószyć obficie solą oraz pieprzem.
Piersi położyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Smażyć na średnim ogniu około 7-8 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, pozostawić na talerzu przez ok. 5 minut, aby mięso odpoczęło.
Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej wysmażone, należy piersi kaczki smażyć minutę dłużej z każdej strony.
Smażone piersi z kaczki wybornie smakują z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami.
|
Podobne przepisy





