Kluseczki z kaszy kuskus

Do lekkich obiadów lubimy przygotować szybką kaszę kuskus. Tym razem zajęło to nam trochę więcej czasu ponieważ zrobiliśmy przy jej użyciu kluseczki z białym serem i szczypiorkiem. Rozpoczęliśmy od wymieszania wszystkich składników, leżakowania kluseczek w gorącej wodzie, a na końcu nadaliśmy im złocistej opalenizny. Było więc trochę pracy, ale warto było, gdyż doskonale komponowały się ze smażoną piersią z kaczki.
Kluseczki z kaszy kuskus – składniki
- 250 g białego sera
- 100 g kaszy kuskus
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Ser dokładnie pognieść widelcem, dodać do niego kuskus, bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz posiekany szczypiorek, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać, zostawić na 15-20 minut.
Z masy formować podłużne kluseczki. Włożyć je do gotującej się wody, zmniejszyć ogień na minimalny, trzymać 10 minut.
Wyjąć je łyżką cedzakową, pozostawić do przestygnięcia, następnie smażyć na oleju na złoty kolor.
|
Podobne przepisy
