Risotto z kurczakiem i warzywami
Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami przekazała nam Siostra, która gotuje sporadycznie. Była nim tak zachwycona i zadowolona z potrawy, że i my postanowiliśmy go wypróbować. Przy okazji trochę podszkoliliśmy się z kulinarnego angielskiego, ponieważ przepis był w tym języku. Trzeba przyznać, że Siostra polecająca nam to risotto miała rację, bo okazało się znakomite. Więc my podajemy ten przepis dalej, abyście i Wy mogli go wypróbować. 🙂
Risotto z kurczakiem i warzywami – składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 100 g wędzonego boczku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 250 g ryżu do risotto
- 1 litr rosołu
- 50 g parmezanu
- 30 g masła
- sól do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na paski lub kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na tę samą patelnię, podsmażać 5-10 minut. Pod koniec dodać obrany i pocięty w plastry czosnek. Przełożyć na talerz.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki. Wrzucić na patelnię po boczku, smażyć, aż warzywa zmiękną – ok. 10 minut.
Do głębokiej patelni lub garnka wsypać ryż, wlać białe wino. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wsypać suszony rozmaryn i dolać 1/4 przygotowanego rosołu. Następne porcje rosołu wlewać, gdy poprzednie zostaną zredukowane, z ostatnią dodać usmażoną pierś kurczaka, boczek i warzywa. Przez cały czas risotto trzeba bardzo często mieszać, żeby ryż się nie przypalił.
Aby risotto z kurczakiem i warzywami uzyskało kremową konsystencję, na koniec wmieszać masło oraz starty parmezan.
|