Sernik królewski

M&B
sernik królewski

Sernik królewski to dobrze znany, lubiany i prosty w wykonaniu pieczony sernik. Kruche czekoladowe ciasto pachniało już podczas pieczenia, a gdy sernik stygł na blacie, z kuchni dochodził intensywny czekoladowy zapach. Do lekkiej, puszystej i wilgotnej masy serowej daliśmy ziarenka prawdziwej wanilii oraz skórkę z cytryny, dzięki czemu wzbogaciliśmy ją o naturalne aromaty, podnosząc walory smakowe sernika. Sernik królewski upiekł się idealnie i był tak smakowity, że nie czekał w „poczekalni”, tylko od razu znalazł się na naszym blogu. 🙂

Sernik królewski – składniki

Masa serowa:

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 5 jajek wielkości M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 szczypta soli

Czekoladowe ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na pół, obie części oddzielnie zawinąć w folię spożywczą. Jedną połówkę włożyć do zamrażarki, drugą na 30 minut do lodówki.

Ciasto z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie formy (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 15 minut. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.

Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ser, kremówkę, budyń, skórkę startą ze sparzonej cytryny i ziarenka z wanilii zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Stopniowo dodawać utarte żółtka, w dalszym ciągu powoli miksując. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

Wykonanie

Na upieczony spód wylać równomiernie masę serową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut.

Sernik królewski po upieczeniu pozostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Sernik na czekoladowym spodzie wstawić do lodówki.




sernik królewski

sernik królewski

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik królewski
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis