Sernik królewski

Sernik królewski to dobrze znany, lubiany i prosty w wykonaniu pieczony sernik. Kruche czekoladowe ciasto pachniało już podczas pieczenia, a gdy sernik stygł na blacie, z kuchni dochodził intensywny czekoladowy zapach. Do lekkiej, puszystej i wilgotnej masy serowej daliśmy ziarenka prawdziwej wanilii oraz skórkę z cytryny, dzięki czemu wzbogaciliśmy ją o naturalne aromaty, podnosząc walory smakowe sernika. Sernik królewski upiekł się idealnie i był tak smakowity, że nie czekał w „poczekalni”, tylko od razu znalazł się na naszym blogu. 🙂
Sernik królewski – składniki
Masa serowa:
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
- 1/2 szklanki kremówki 30%
- 5 jajek wielkości M
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 laska wanilii
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 szczypta soli
Czekoladowe ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 200 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Czekoladowe ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na pół, obie części oddzielnie zawinąć w folię spożywczą. Jedną połówkę włożyć do zamrażarki, drugą na 30 minut do lodówki.
Ciasto z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie formy (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 15 minut. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ser, kremówkę, budyń, skórkę startą ze sparzonej cytryny i ziarenka z wanilii zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Stopniowo dodawać utarte żółtka, w dalszym ciągu powoli miksując. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Wykonanie
Na upieczony spód wylać równomiernie masę serową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut.
Sernik królewski po upieczeniu pozostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Sernik na czekoladowym spodzie wstawić do lodówki.
Podobne przepisy






1 Komentarze
Słodkie okruszki
17 stycznia 2017 at 21:29
Pyszny sernik 🙂