Sorbet truskawkowy dla dorosłych

Wreszcie pojawiły się polskie truskawki, które z każdym dniem smakują i pachną coraz lepiej. Corocznie wykorzystujemy je do różnych deserów i pod różnymi postaciami. Tegoroczny sezon rozpoczęliśmy od sorbetu truskawkowego z dodatkiem półsłodkiego wina. Skłoniły nas do tego wysokie temperatury i męcząca pogoda, bo nie ma nic lepszego na takie dni jak orzeźwiający sorbet owocowy. Przygotowanie domowego sorbetu z alkoholem jest bardzo łatwe, ale wymaga zaglądania do zamrażarki i mieszania chłodzącego deseru. Jednak dzięki odrobinie pracy otrzymuje się bardzo gładki truskawkowy sorbet.
Sorbet truskawkowy dla dorosłych – składniki
- 400 g truskawek
- 100 ml białego półsłodkiego wina
- 4 łyżki cukru
|
Wykonanie
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, zblendować.
W garnku zagotować wino z cukrem – jeżeli truskawki są mało słodkie, można dosypać jeszcze trochę cukru. Gotować 5 minut, ostudzić.
Wino z cukrem wlać do truskawek, zmiksować do połączenia się składników. Przelać do szerokiego naczynia, wstawić do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie całość przemieszać widelcem, czynność tę powtarzać co jakiś czas, aby rozbijać zmarznięte cząstki wody. Mrożenie sorbetu może potrwać nawet kilkanaście godzin.
Sorbet truskawkowy dla dorosłych przed podaniem rozdrobnić widelcem i zblendować, aby uzyskać gładką masę.
|
Podobne przepisy
