Ciasto drożdżowe z jagodami
Już kiedyś wspominałam, że najlepsze ciasta drożdżowe piecze moja Mama, ale pewnie jak większość Mam i Babć robi to na oko. Podczas sobotniego pieczenia została więc zaopatrzona w wagę, a ja z notatnikiem siedziałam obok i wszystko skrzętnie zapisywałam. Dzięki temu nie tylko powstało pyszne ciasto drożdżowe z jagodami, ale także dokładny przepis, którym dzielimy się z Wami.
Ciasto drożdżowe z jagodami – składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 g masła
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Bezowa pianka:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1 kisiel wiśniowy
Owoce:
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wlać 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie żółtka i całe jajko ubić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Masło rozpuścić na małym ogniu i odstawić do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, rozczyn, resztę podgrzanego mleka. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od dłoni. Wlać przestudzone masło, ponownie dokładnie wyrobić. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość.
Kruszonka:
W miseczce rozgnieść dłońmi masło, cukier oraz mąkę, tak aby powstały grudki.
Bezowa pianka:
Pianę z białek przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już pieczone w piekarniku.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej i gęstej masy, na koniec wmieszać kisiel.
Owoce:
Jagody przebrać, krótko opłukać.
Wiśnie opłukać, wydrylować, pozostawić na sicie, żeby nadmiar soku odkapał.
Wykonanie
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć jagody i wiśnie, posypać je kruszonką. Przykryć ściereczką i po raz ostatni odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut).
Ciasto drożdżowe z jagodami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (góra-dół) przez 30 minut. Po tym czasie wylać na nie pianę z białek oraz kisielu, ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze przez około 15 minut.
|