Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa
Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa to nasz zeszłoroczny wypiek, którym nie podzieliliśmy się na blogu z powodu awarii aparatu. Nasza drożdżowa babka jest bardzo czekoladowa z wyraźną pomarańczową nutą, ma się wrażenie, jakby jadło się dobrą gorzką czekoladę o smaku pomarańczy. Coś nam się wydaje, że ta czekoladowa wersja babki drożdżowej może być mocną konkurencją dla tradycyjnych i lubianych wielkanocnych wypieków. 🙂
Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 50 g kandyzowanych skórek pomarańczy
- 70 g masła
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- kasza manna do wysypania formy
Wykonanie
Do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, rozetrzeć, aż drożdże staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać czubatą łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą białą masę.
Masło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić.
Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, kakao oraz szczyptę soli, wymieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, sok z pomarańczy oraz utarte żółtka. Przy pomocy haka wyrabiać ciasto 10 minut. Następnie wlać masło, dodać startą skórkę z wyparzonej pomarańczy i kandyzowaną skórkę. Ponownie wyrobić do wchłonięcia się masła. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy do babek, wyrównać jego powierzchnię. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte czekoladowe ciasto drożdżowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut (do suchego patyczka). Babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa pięknie prezentuje się polana np. lukrem na białkach lub polewą czekoladową oraz ozdobiona kandyzowanymi owocami lub płatkami jadalnych kwiatów.