Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa to nasz zeszłoroczny wypiek, którym nie podzieliliśmy się na blogu z powodu awarii aparatu. Nasza drożdżowa babka jest bardzo czekoladowa z wyraźną pomarańczową nutą, ma się wrażenie, jakby jadło się dobrą gorzką czekoladę o smaku pomarańczy. Coś nam się wydaje, że ta czekoladowa wersja babki drożdżowej może być mocną konkurencją dla tradycyjnych i lubianych wielkanocnych wypieków. 🙂
Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 50 g kandyzowanych skórek pomarańczy
- 70 g masła
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- kasza manna do wysypania formy
|
Wykonanie
Do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, rozetrzeć, aż drożdże staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać czubatą łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą białą masę.
Masło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić.
Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, kakao oraz szczyptę soli, wymieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, sok z pomarańczy oraz utarte żółtka. Przy pomocy haka wyrabiać ciasto 10 minut. Następnie wlać masło, dodać startą skórkę z wyparzonej pomarańczy i kandyzowaną skórkę. Ponownie wyrobić do wchłonięcia się masła. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy do babek, wyrównać jego powierzchnię. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte czekoladowe ciasto drożdżowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut (do suchego patyczka). Babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa pięknie prezentuje się polana np. lukrem na białkach lub polewą czekoladową oraz ozdobiona kandyzowanymi owocami lub płatkami jadalnych kwiatów.
|
Podobne przepisy
