Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej

Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej

Przepis na ten wegański pasztet z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej dostałam od Koleżanki z pracy. Wcześniej otrzymałam od Niej kawałek pasztetu na spróbowanie, a że obojgu nam bardzo posmakował, to poprosiłam o przepis. Pasztet upiekliśmy już teraz, aby przygotować wpis i opublikować go na blogu, ale od razu wiedzieliśmy, że będziemy piec go jeszcze raz na świąteczny stół. 🙂

Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej – składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy harrisa
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać w zimnej wodzie, 4-5 razy ją zmieniając, aż woda będzie czysta.

Do garnka wlać 3 szklanki zimnej wody, wsypać wypłukaną kaszę jaglaną. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż kasza będzie miękka. Zlać resztę wody, kaszę pozostawić do wystygnięcia.

Len wsypać do naczynia, wlać 3/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić na 5 minut.

Do miski wsypać jedną puszkę odsączonej fasoli oraz drugą puszkę razem z zalewą. Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory, wsypać paprykę słodką i wędzoną oraz chili. Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę harrisa, wlać napęczniały mielony len oraz olej. Całość dokładnie zblendować lub jeśli chcemy, aby kawałki fasoli były widoczne i wyczuwalne, mniej dokładnie. Dosypać ugotowaną i przestudzoną jaglankę, wymieszać łyżką, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Płaskie naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć masę z kaszy jaglanej i fasoli, wyrównać jej powierzchnię. Postawić na dużej i głębokiej blasze z piekarnika, nalać wody do 1/3 wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem ok. 60 minut.

Wegański pasztet z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w naczyniu do wystygnięcia.




Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej

Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.