Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej
Przepis na ten wegański pasztet z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej dostałam od Koleżanki z pracy. Wcześniej otrzymałam od Niej kawałek pasztetu na spróbowanie, a że obojgu nam bardzo posmakował, to poprosiłam o przepis. Pasztet upiekliśmy już teraz, aby przygotować wpis i opublikować go na blogu, ale od razu wiedzieliśmy, że będziemy piec go jeszcze raz na świąteczny stół. 🙂
Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej – składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 200 ml oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka przyprawy harrisa
- 1 łyżka kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 2 łyżki mielonego lnu
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać w zimnej wodzie, 4-5 razy ją zmieniając, aż woda będzie czysta.
Do garnka wlać 3 szklanki zimnej wody, wsypać wypłukaną kaszę jaglaną. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż kasza będzie miękka. Zlać resztę wody, kaszę pozostawić do wystygnięcia.
Len wsypać do naczynia, wlać 3/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić na 5 minut.
Do miski wsypać jedną puszkę odsączonej fasoli oraz drugą puszkę razem z zalewą. Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory, wsypać paprykę słodką i wędzoną oraz chili. Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę harrisa, wlać napęczniały mielony len oraz olej. Całość dokładnie zblendować lub jeśli chcemy, aby kawałki fasoli były widoczne i wyczuwalne, mniej dokładnie. Dosypać ugotowaną i przestudzoną jaglankę, wymieszać łyżką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Płaskie naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć masę z kaszy jaglanej i fasoli, wyrównać jej powierzchnię. Postawić na dużej i głębokiej blasze z piekarnika, nalać wody do 1/3 wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem ok. 60 minut.
Wegański pasztet z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w naczyniu do wystygnięcia.
|