Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to propozycja na zdrową i pożywną zupę. W tym przepisie pokazujemy, w jaki sposób przygotować wegańską wersję zupy na bazie wywaru z warzyw. Wystarczy do niego dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, a po ugotowaniu dodać świeże listki bazylii i zblendować. Tak przygotowana zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest lekką, aromatyczną i sycącą propozycją zmieniającą nieco utarte spojrzenie na tradycyjną pomidorówkę.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – składniki
- 1 kg pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 6-8 listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
- sól, pieprz, cukier do smaku
|
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przez godzinę, po czym wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
W czasie, gdy gotuje się wywar warzywny, pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać je ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Tak przygotowane pomidory wrzucić do gotujących się warzyw i gotować 10-15 minut. Odstawić z ognia, dodać bazylię, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Zupę pomidorową ze świeżych pomidorów podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.
|
Podobne przepisy
