Kandyzowane skórki pomarańczowe

M&B
Kandyzowane skórki pomarańczowe

Nasze mieszkanie w weekend pachniało pomarańczami. Powoli przygotowując się do zamieszczenia na stronie przepisów na pączki, postanowiliśmy zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową, aby nią udekorować ostatkowe słodkości. Kupiliśmy bardzo dobre owoce, skórka była gruba i idealnie nadawała się na jej dalsze przetwarzanie. Sporo czasu spędziliśmy w kuchni krojąc i gotując pomarańczowe skórki, ale mamy cały słoiczek aromatycznych i słodkich kandyzowanych skórek pomarańczy. 🙂

Kandyzowane skórki pomarańczowe – składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru




Przygotowanie

Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Obrać owoce, dokładnie usunąć białą część, a skórkę pokroić w drobną kostkę.

Posiekane skórki włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Te czynności powtórzyć jeszcze dwa razy.

Skórki ponownie włożyć do garnka, zalać je zimną wodą, zagotować i gotować jeszcze przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić, pozostawić do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).

Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru – nie doprowadzając do wrzenia. Dolać sok z cytryny, wrzucić skórki pomarańczowe i gotować na małym ogniu 10 minut, następnie schłodzić.

Ponownie postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 50 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Całość, kiedy jest jeszcze ciepła, przełożyć do gorącego słoika, szczelnie zakręcić.

Kandyzowane skórki pomarańczowe można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez dwa miesiące.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kandyzowane skórki pomarańczowe
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis