Kandyzowane skórki pomarańczowe
Nasze mieszkanie w weekend pachniało pomarańczami. Powoli przygotowując się do zamieszczenia na stronie przepisów na pączki, postanowiliśmy zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową, aby nią udekorować ostatkowe słodkości. Kupiliśmy bardzo dobre owoce, skórka była gruba i idealnie nadawała się na jej dalsze przetwarzanie. Sporo czasu spędziliśmy w kuchni krojąc i gotując pomarańczowe skórki, ale mamy cały słoiczek aromatycznych i słodkich kandyzowanych skórek pomarańczy. 🙂
Kandyzowane skórki pomarańczowe – składniki
- 2 duże pomarańcze
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie
Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Obrać owoce, dokładnie usunąć białą część, a skórkę pokroić w drobną kostkę.
Posiekane skórki włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Te czynności powtórzyć jeszcze dwa razy.
Skórki ponownie włożyć do garnka, zalać je zimną wodą, zagotować i gotować jeszcze przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić, pozostawić do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru – nie doprowadzając do wrzenia. Dolać sok z cytryny, wrzucić skórki pomarańczowe i gotować na małym ogniu 10 minut, następnie schłodzić.
Ponownie postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 50 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Całość, kiedy jest jeszcze ciepła, przełożyć do gorącego słoika, szczelnie zakręcić.
Kandyzowane skórki pomarańczowe można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez dwa miesiące.