Szpecle z boczkiem i papryką

Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem.
Szpecle z boczkiem i papryką – składniki
Szpecle:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- sól do gotowania
Pozostałe składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Szpecle:
Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza. Odstawić na 30 minut – czas wykorzystać na przygotowanie warzyw i boczku.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez tarkę do kluseczek lub łyżkę cedzakową do wrzącej wody.
Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie.
Pozostałe składniki:
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na suchą patelnię, podsmażać na małym ogniu.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do boczku, gdy wytworzy się wystarczająco tłuszczu. Jeżeli będzie go za mało lub cebula zacznie wysychać zamiast mięknąć, należy dolać oleju.
Paprykę umyć, przekroić, usunąć pesteczki, pokroić w krótkie paski. Gdy cebula się zeszkli, paprykę wrzucić na patelnię, smażyć kilka minut, żeby lekko zmiękła.
Wykonanie
Szpecle wyłożyć na talarze, następnie pozostałe składniki, wymieszać. Dodatkowo ewentualnie posolić do smaku.
|
Podobne przepisy
