Szpecle z boczkiem i papryką

M&B
Szpecle z boczkiem i papryką

Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem.

Szpecle z boczkiem i papryką – składniki

Szpecle:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • sól do gotowania

Pozostałe składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Szpecle:

Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza. Odstawić na 30 minut – czas wykorzystać na przygotowanie warzyw i boczku.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez tarkę do kluseczek lub łyżkę cedzakową do wrzącej wody.

Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie.

Pozostałe składniki:

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na suchą patelnię, podsmażać na małym ogniu.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do boczku, gdy wytworzy się wystarczająco tłuszczu. Jeżeli będzie go za mało lub cebula zacznie wysychać zamiast mięknąć, należy dolać oleju.

Paprykę umyć, przekroić, usunąć pesteczki, pokroić w krótkie paski. Gdy cebula się zeszkli, paprykę wrzucić na patelnię, smażyć kilka minut, żeby lekko zmiękła.

Wykonanie

Szpecle wyłożyć na talarze, następnie pozostałe składniki, wymieszać. Dodatkowo ewentualnie posolić do smaku.




szpecle z boczkiem i papryką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szpecle z boczkiem i papryką
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis