Klopsiki w sosie koperkowym

Koperek najczęściej kojarzy się nam z młodymi ziemniaczkami podawanymi z kwaśnym mlekiem. W kuchni ma on jednak więcej zastosowań i nie zawsze występuje jako dodatek do dań. Nasze klopsiki w sosie koperkowym są podwójnie koperkowe, ponieważ znajduje się on nie tylko w sosie, ale także w mięsnych kuleczkach. Tak smacznego obiadu nie byłoby bez wizyty Siostry Ani, która przywiozła ogromną ilość świeżego koperku rosnącego w przydomowym ogródku, bardzo dziękujemy. 🙂
Klopsiki w sosie koperkowym – składniki
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos koperkowy:
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 150 ml kremówki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Klopsiki:
Cebulę obrać, drobno posiekać.
W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, które następnie usmażyć na złoty kolor.
Sos koperkowy:
W czasie, gdy klopsiki się smażą, zacząć przygotowywać sos koperkowy.
W połowie szklanki wody dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Na drugą patelnię wlać śmietankę kremówkę oraz wodę z mąką. Gotować, aż sos zgęstnieje, dodać koperek, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki podawać polane sosem koperkowym, najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami.
|
Podobne przepisy
