Śmietanowiec z galaretkami
Śmietanowiec z galaretkami zrobiliśmy po raz kolejny, do tej pory do śmietany dodawaliśmy jogurt naturalny. Tym razem wykorzystaliśmy maślankę, którą mieliśmy w lodówce, gdyż zgodnie z zaleceniami ograniczamy wyjścia z domu. Ta zamiana nie wpłynęła na smak i konsystencję śmietanowca z kolorowymi galaretkami, nadal był to lekki, orzeźwiający i mało kaloryczny deser. 🙂
Śmietanowiec z galaretkami -składniki
Masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
- 500 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 7 łyżeczek żelatyny
- 3 galaretki o różnych kolorach
- 2 łyżki cukru
Herbatnikowy spód:
- 100 g herbatników
- 50 g masła
|
Wykonanie
Herbatnikowy spód:
Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć na krzyż folią spożywczą, tak aby część folii wystawała na zewnątrz.
Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.
Herbatniki połamać, włożyć do misy blendera, zmielić na proszek. Dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Masę wysypać na dno tortownicy, równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki.
Masa śmietanowa:
Każdą galaretkę w osobnym naczyniu zalać szklanką gorącej wody, wymieszać, aby proszek się rozpuścił. Odstawić do stężenia, a następnie włożyć do lodówki. Gdy galaretki będą dobrze ścięte, pokroić je w kostkę.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do połowy wysokości szklanki. Wymieszać, odstawić do napęcznienia. Przed ubiciem kremówki żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, aby jej nie zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Dwie łyżki maślanki wymieszać z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną, po czym tę mieszaninę wlać i wymieszać z maślanką. Następnie stopniowo wlewać maślankę do ubitej kremówki, mieszając szpatułką. Masa śmietanowa zacznie szybko tężeć, należy więc od razu wrzucić do niej i wymieszać część kolorowych galaretek. Całość przelać do tortownicy, powrzucać resztę galaretek. W ten sposób przygotowany deser przykryć wystającymi kawałkami folii, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Śmietanowiec z galaretkami przed podaniem można ozdobić owocami sezonowym lub bitą śmietaną.
|
2 Komentarze
M&B
22 marca 2020 at 00:52
Do takich smaków bardzo chętnie się powraca. 🙂
wedelka
20 marca 2020 at 16:34
Taki smak dzieciństwa 🙂