Kurczak słodko-kwaśny z ananasem
Kurczak słodko-kwaśny to szybsza wersja naszego poprzedniego przepis na słodko-kwaśnego kurczaka. Ponieważ był to przepis dość czasochłonny i pracochłonny, a my lubimy takie smaki, zrobiliśmy szybszą wersję kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Z wyjątkiem podsmażenia kurczaka i papryki resztę składników wrzuca się do garnka i po kilkudziesięciu minutach można podać smaczny, kolorowy i aromatyczny obiad. 🙂
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem – składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 1 słoiczek pędów bambusa
- 1/2 słoiczka marynowanego imbiru
- 10 suszonych grzybków mun
- 1 puszka pomidorów w puszcze (w kawałkach)
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chili
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia na 15 minut. Odcisnąć, pokroić w paski.
Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę.
Ananasa osączyć z zalewy (sok zachować), pokroić na kawałki.
W miseczce wymieszać ocet jabłkowy, miód, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, sól, paprykę w proszku i chili.
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć partiami na oleju na dużym ogniu. Mięso przełożyć do garnka, a na patelni obsmażyć paprykę, następnie przełożyć ją do mięsa. Postawić na średnim ogniu, wlać pomidory w puszce oraz przygotowany wcześniej sos, dodać pędy bambusa, imbir i grzyby mun. Gotować pod przykryciem 20 minut, wsypać kawałki ananasa i gotować kolejne 10 minut.
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem nabierze głębszego smaku, gdy doprawi się go do smaku sosem sojowym oraz zalewą z ananasa.
|