Kurczak słodko-kwaśny z ananasem

M&B
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem

Kurczak słodko-kwaśny to szybsza wersja naszego poprzedniego przepis na słodko-kwaśnego kurczaka. Ponieważ był to przepis dość czasochłonny i pracochłonny, a my lubimy takie smaki, zrobiliśmy szybszą wersję kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Z wyjątkiem podsmażenia kurczaka i papryki resztę składników wrzuca się do garnka i po kilkudziesięciu minutach można podać smaczny, kolorowy i aromatyczny obiad. 🙂

Kurczak słodko-kwaśny z ananasem – składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka ananasa
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 słoiczek pędów bambusa
  • 1/2 słoiczka marynowanego imbiru
  • 10 suszonych grzybków mun
  • 1 puszka pomidorów w puszcze (w kawałkach)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia na 15 minut. Odcisnąć, pokroić w paski.

Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę.

Ananasa osączyć z zalewy (sok zachować), pokroić na kawałki.

W miseczce wymieszać ocet jabłkowy, miód, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, sól, paprykę w proszku i chili.

Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Obsmażyć partiami na oleju na dużym ogniu. Mięso przełożyć do garnka, a na patelni obsmażyć paprykę, następnie przełożyć ją do mięsa. Postawić na średnim ogniu, wlać pomidory w puszce oraz przygotowany wcześniej sos, dodać pędy bambusa, imbir i grzyby mun. Gotować pod przykryciem 20 minut, wsypać kawałki ananasa i gotować kolejne 10 minut.

Kurczak słodko-kwaśny z ananasem nabierze głębszego smaku, gdy doprawi się go do smaku sosem sojowym oraz zalewą z ananasa.




kurczak słodko-kwaśny z ananasem

kurczak słodko-kwaśny z ananasem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis