Pieczony okoń morski (labraks)
Pomysł na ten obiad podpowiedziała nam jedna z sieci swoją ofertą promocyjną. Do tej pory nazwę tej ryby – okoń morski lub labraks – znaliśmy jedynie z programów kulinarnych, więc chcąc poznać jej walory smakowe, włożyliśmy ją do koszyka. Przygotowaliśmy ją w prosty sposób – upiekliśmy ją w piekarniku, doprawiając tylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami nie przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Pieczony okoń morski (labraks) – składniki
- 2 okonie morskie
- pieprz cytrynowy
- sól morska
|
Wykonanie
Okonie morskie opłukać, oskrobać z łusek i ponownie dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ryby z obu stron oraz wewnątrz oprószyć solą morską i posypać pieprzem cytrynowym.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), okonie piec ok. 25 minut.
|