Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pieczony okoń morski (labraks)

pieczony okoń morski (labraks)

Pomysł na ten obiad podpowiedziała nam jedna z sieci swoją ofertą promocyjną. Do tej pory nazwę tej ryby – okoń morski lub labraks – znaliśmy jedynie z programów kulinarnych, więc chcąc poznać jej walory smakowe, włożyliśmy ją do koszyka. Przygotowaliśmy ją w prosty sposób – upiekliśmy ją w piekarniku, doprawiając tylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami nie przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Składniki na pieczonego okonia morskiego (labraks)

  • 2 okonie morskie
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska



Wykonanie

Okonie morskie opłukać, oskrobać z łusek i ponownie dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ryby z obu stron oraz wewnątrz oprószyć solą morską i posypać pieprzem cytrynowym.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), okonie piec ok. 25 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.