Pieczony okoń morski (labraks)

M&B
Pieczony okoń morski (labraks)

Pomysł na ten obiad podpowiedziała nam jedna z sieci swoją ofertą promocyjną. Do tej pory nazwę tej ryby – okoń morski lub labraks – znaliśmy jedynie z programów kulinarnych, więc chcąc poznać jej walory smakowe, włożyliśmy ją do koszyka. Przygotowaliśmy ją w prosty sposób – upiekliśmy ją w piekarniku, doprawiając tylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami nie przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Pieczony okoń morski (labraks) – składniki

  • 2 okonie morskie
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska



Wykonanie

Okonie morskie opłukać, oskrobać z łusek i ponownie dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ryby z obu stron oraz wewnątrz oprószyć solą morską i posypać pieprzem cytrynowym.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), okonie piec ok. 25 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczony okoń morski (labraks)
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis