Nalewka wiśniowa

Ponownie jesteśmy na wsi i korzystamy z dobrodziejstw sadu i ogrodu. 🙂 W pierwszej kolejności zabraliśmy się za wiśnie, z których nastawiliśmy nalewkę wiśniową, dość szybką do przygotowania, bo już za miesiąc będziemy mogli nią częstować Rodzinkę. Na razie czekamy na słońce, ponieważ niebo całe zasnute jest kłębiastymi chmurami, a nasza nalewka powinna dojrzewać w pełnym słońcu. Liczymy jednak na to, że pogoda wkrótce się poprawi i domowej roboty wiśniowa nalewka będzie miała wyśmienity, głęboki smak.
Nalewka wiśniowa – składniki
- 750 g wiśni
- 500 ml wódki
- 300 g cukru
|
Wykonanie
Owoce umyć, wydrylować. Włożyć do dużego słoika, dorzucić 20 pestek, zalać alkoholem i pozostawić w nasłonecznionym miejscu na 12 dni.
Trzynastego dnia przecedzić przez sitko, dodać cukier, dobrze zamieszać. Nalewkę ponownie wlać do słoika i odstawić na 24 godziny w słoneczne miejsce.
Nalewkę wiśniową przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym miejscu na 14 dni.
|
Podobne przepisy






1 Komentarze
Witek
5 marca 2021 at 10:51
Uwielbiam nalewki wiśniowe !!! sam zresztą robię 😉 W najbliższym czasie będę robić bimber, generalnie swój pierwszy. I tak się składa, że kupuje sprzęt. Co jeszcze polecacie? Bo natknąłem się na coś takiego jak węgiel aktywowany https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-wegiel-aktywowany-do-bimbru