Torcik leśny mech z truskawkową żelką

Kiedy zobaczyłam rozpiskę instagramowego wyzwania @kobiecafotoszkola i piątkowy temat „zielony”, wiedziałam, że dołączę do niego, publikując zdjęcie zeszłorocznego zielonego tortu. Torcik leśny mech z truskawkową żelką tym samym doczekał się napisania przepisu i opublikowania go na blogu. Efektownie wyglądający tort leśny mech nie jest może najłatwiejszy w wykonaniu, ale za to wygląd i smak wynagradzają trud i czas włożone w jego przygotowanie.
Torcik leśny mech z truskawkową żelką – składniki
Szpinakowe ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku
- sok z 1 cytryny
- 4 jajka wielkości L
- 200 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Truskawkowa żelka:
- 350 g truskawek
- 100 ml wody
- 2-3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Krem z mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
Poncz do nasączenia ciasta:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
Przygotowanie
Truskawkowa żelka:
Żelkę z truskawek najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i zblendować. Masę przełożyć do garnka, wlać 100 ml wody oraz wsypać cukier. Postawić na ogień, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru i zawrzenia, po czym masę przetrzeć przez gęste sito. Ponownie postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i wmieszać napęczniałą żelatynę, tak aby się rozpuściła.
Masę z truskawek przelać do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 20 cm. Pozostawić do stężenia. Jeśli nie mamy mniejszej tortownicy, żelkę truskawkową można zrobić w garnku wyłożonym folią spożywczą.
Szpinakowe ciasto:
Szpinak opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym zblendować go z dodatkiem soku z cytryny.
Jajka wbić do misy robota kuchennego, ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać do niej olej i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najniższych obrotach. Na koniec do masy wmieszać szpinak.
Do szpinakowej mieszaniny wsypywać partiami mąkę krupczatkę i mąkę pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą, starannie mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki.
Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu szpinakowe ciasto pozostawić na ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć je i zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Krem z mascarpone:
Do misy miksera wlać kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier, ubić puszysty i sztywny krem.
Wykonanie
Szpinakowe ciasto po wystygnięciu wyjąć z formy, następnie przekroić na trzy blaty. Dolny blat położyć na paterze, na której będzie serwowany tort, nasączyć go ponczem przygotowanym z wody i soku z cytryny. Nałożyć warstwę kremu, na jej środku położyć truskawkową żelkę, boki uzupełnić kremem z mascarpone do wysokości żelki. Ułożyć drugi blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć i równomiernie rozprowadzić resztę kremu, powtykać w niego umytą i pokrojoną na kawałki część truskawek. Wierzch wyłożyć pokruszonym ostatnim blatem – dla lepszego efektu można użyć tylko zielonej części blatu bez spieczonej zewnętrznej warstwy, nasączyć ponczem.
Torcik leśny mech z truskawkową żelką ozdobić resztą truskawek i innymi świeżymi owocami.
Podobne przepisy
