Torcik leśny mech z truskawkową żelką

M&B
Torcik leśny mech z truskawkową żelką

Kiedy zobaczyłam rozpiskę instagramowego wyzwania @kobiecafotoszkola i piątkowy temat „zielony”, wiedziałam, że dołączę do niego, publikując zdjęcie zeszłorocznego zielonego tortu. Torcik leśny mech z truskawkową żelką tym samym doczekał się napisania przepisu i opublikowania go na blogu. Efektownie wyglądający tort leśny mech nie jest może najłatwiejszy w wykonaniu, ale za to wygląd i smak wynagradzają trud i czas włożone w jego przygotowanie.

Torcik leśny mech z truskawkową żelką – składniki

Szpinakowe ciasto:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 jajka wielkości L
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Truskawkowa żelka:

  • 350 g truskawek
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Krem z mascarpone:

Poncz do nasączenia ciasta:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek






Przygotowanie

Truskawkowa żelka:

Żelkę z truskawek najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki i zblendować. Masę przełożyć do garnka, wlać 100 ml wody oraz wsypać cukier. Postawić na ogień, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru i zawrzenia, po czym masę przetrzeć przez gęste sito. Ponownie postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i wmieszać napęczniałą żelatynę, tak aby się rozpuściła.

Masę z truskawek przelać do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 20 cm. Pozostawić do stężenia. Jeśli nie mamy mniejszej tortownicy, żelkę truskawkową można zrobić w garnku wyłożonym folią spożywczą.

Szpinakowe ciasto:

Szpinak opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym zblendować go z dodatkiem soku z cytryny.

Jajka wbić do misy robota kuchennego, ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać do niej olej i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najniższych obrotach. Na koniec do masy wmieszać szpinak.

Do szpinakowej mieszaniny wsypywać partiami mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, starannie mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki.

Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.

Po upieczeniu szpinakowe ciasto pozostawić na ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć je i zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Krem z mascarpone:

Do misy miksera wlać kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier, ubić puszysty i sztywny krem.

Wykonanie

Szpinakowe ciasto po wystygnięciu wyjąć z formy, następnie przekroić na trzy blaty. Dolny blat położyć na paterze, na której będzie serwowany tort, nasączyć go ponczem przygotowanym z wody i soku z cytryny. Nałożyć warstwę kremu, na jej środku położyć truskawkową żelkę, boki uzupełnić kremem z mascarpone do wysokości żelki. Ułożyć drugi blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć i równomiernie rozprowadzić resztę kremu, powtykać w niego umytą i pokrojoną na kawałki część truskawek. Wierzch wyłożyć pokruszonym ostatnim blatem – dla lepszego efektu można użyć tylko zielonej części blatu bez spieczonej zewnętrznej warstwy, nasączyć ponczem.

Torcik leśny mech z truskawkową żelką ozdobić resztą truskawek i innymi świeżymi owocami.






Torcik leśny mech z truskawkową żelką

Torcik leśny mech z truskawkową żelką

Torcik leśny mech z truskawkową żelką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Torcik leśny mech z truskawkową żelką
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis