Sałatka ze szparagami, burakami i serem feta

Tegoroczny sezon szparagowy rozpoczynamy przepisem na sałatkę ze szparagami, burakami i serem feta. Tę lekką i kolorową sałatkę można przygotować na śniadanie lub kolację, ale sprawdzi się także na dużych rodzinnych imprezach lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Sałatka ze szparagami, burakami i serem feta – składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 2 ugotowane buraki
- 150 g sera feta
- 1 opakowanie miksu sałat
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Wykonanie
Z zielonych szparagów ułamać zdrewniałe końcówki, a jeśli są grube można je obrać obieraczką do warzyw. Opłukać i osuszyć.
Patelnię do grillowania lekko natłuścić olejem, mocno rozgrzać, po czym ułożyć szparagi. W zależności od ich grubości grillować 5-8 minut – w trakcie przewrócić na drugą stronę. Zdjąć z patelni, pozostawić do przestygnięcia, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki.
W miseczce wymieszać oliwę, ocet jabłkowy, miód oraz musztardę.
Na dużym półmisku rozłożyć miks sałat, rozsypać pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe oraz buraki, posypać pokruszonym serem feta oraz posiekanymi orzechami włoskim. Polać sosem, oprószyć solą oraz pieprzem.
Sałatkę ze szparagami, burakami i serem feta podawać od razu po przygotowaniu.
Podobne przepisy





