Ciasto marchewkowe z figami

Nadeszła jesień, czas więc sięgnąć po klasyki i wzbogacić je sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z figami. W naszej kuchni bardzo lubimy i często korzystamy z sezonowych produktów. Tej jesieni postawiliśmy na figi, którymi zdążyliśmy się nasycić, a dla Was przygotować trzy nowe przepisy. 🙂
Ciasto marchewkowe z figami – składniki
- 3 średnie marchewki
- 9-12 fig
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka (wielkości L)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
|
Wykonanie
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Do drugiej miski wbić jajka, rozkłócić je trzepaczką. Wsypać cukier, mieszać około dwie minuty. Następnie wlać olej, przemieszać.
Partiami dosypywać i wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Na koniec dodać startą marchewkę i orzechy włoskie, wymieszać je z masą.
Ciasto wylać do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, po czym powkładać w nie świeże figi.
Ciasto marchewkowe z figami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie marchewkowe ciasto wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy





