Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Dynie faszerowane mięsem mielonym

dynie faszerowane mięsem mielonym

Dynie faszerowane mięsem mielonym są sycącym posiłkiem na obiad lub kolację na ciepło. Do ich przygotowania najlepiej użyć dyni Hokkaido, która ma zwarty miąższ, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Przygotowana przez nas dynia faszerowana ma lekko orientalny smak, gdyż jako przypraw użyliśmy tych, które kojarzą się z kuchnią Indii. Dynie faszerowane mięsem mielonym są bardzo sycącym posiłkiem, każde z nas najadło się połówką jednej dyni.

Składniki na dynie faszerowane mięsem mielonym

  • 2 dynie Hokkaido (po ok. 1 kg)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • czubek łyżeczki kardamonu
  • czubek łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Dynie umyć, odciąć górę, wydrążyć pestki i miękki środek. Do każdej wlać 1/2 łyżki oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem.

W moździerzu rozgnieść ziarenka kolendry, wsypać pozostałe przyprawy, wymieszać.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wsypać na patelnię, zeszklić na oleju.

W tym czasie umyć i pokroić w kostkę pieczarki, dorzucić je do zeszklonej cebuli. Dodać łyżeczkę przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, przełożyć na głęboki talerz.

Na tej samej patelni zesmażyć mięso mielone, pod koniec dodać przecier pomidorowy, jeszcze chwilę smażyć, aby przecier się zredukował. Posolić do smaku, wymieszać z pieczarkami i cebulą.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

Na nową patelnię wsypać pozostałe przyprawy, chwilę podsmażać na małym ogniu. Następnie wlać olej, lekko go rozgrzać, wsypać marchewkę i pietruszkę, smażyć 3 minuty, często mieszając. Dosypać ziemniaki, smażyć 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej dynie otworem do góry, piec przez 20 minut.

Na dno tak przygotowanych dyń wyłożyć część mięsa mielonego z pieczarkami, do każdej dodać po połowie ziemniaków, rozłożyć pozostałe mięso. Przykryć odciętymi górami dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut – aż dynie będą miękkie.

Dynie faszerowane mięsem mielonym podawać od razu po upieczeniu.




dynie faszerowane mięsem mielonym

dynie faszerowane mięsem mielonym

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dynie faszerowane mięsem mielonym
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.