Naleśniki budyniowe
W zeszłym roku podczas wakacji zrobiłam omlet budyniowy oraz naleśniki z proszkiem budyniowym. Niestety te ostatnie nie doczekały się zdjęć, bo zostały szybko zjedzone. 😉 W tym roku ponownie zrobiłam naleśniki budyniowe z zapisanego poprzednio przepisu i zadbałam o to, aby większość z nich została do zdjęć. Przepis jest prosty, nie wymaga użycia miksera, gdyż ciasto wystarczy wymieszać trzepaczką. Usmażone naleśniki są lekkie, mięciutkie, idealnie nadają się do podawania ze słodkimi dodatkami oraz świeżymi owocami.
Naleśniki budyniowe – składniki
- 2 budynie waniliowe (po 40 g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Wykonanie
Do naczynia wbić jajka, dolać mleko oraz wodę mineralną, wymieszać.
Proszek budyniowy wymieszać z mąką oraz szczyptą soli. Przesiewać do mokrych składników, dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać olej. Ciasto na naleśniki odstawić na godzinę.
Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni – najlepiej użyć patelni do naleśników.
Naleśniki budyniowe podawać z ulubionym dżemem, masą z twarożku lub jogurtem.