Groch z kapustą

M&B
Groch z kapustą

Groch z kapustą lub kapusta z grochem to danie zbudowane na trzech składnikach i pięciu przyprawach, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. I to niezależnie od tego, czy przygotujemy pierwszą czy też drugą wersję. 😉 Smakuje wyśmienicie, połączenie kwaśnej kapusty ze słodyczą grochu na długo zapada w pamięć.

Wigilijny groch z kapustą – składniki

  • 250 g grochu łuskanego
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Groch namoczyć przez noc w zimnej wodzie, wlewając jej na wysokość 2 cm powyżej grochu. Następnego dnia ugotować go do miękkości w nowej, świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Groch należy często mieszać, żeby się nie przypalił.

Kapustę przepłukać, drobno pokroić. Ugotować do miękkości w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju.

Gdy wszystkie składniki będą ugotowane na miękko, połączyć je ze sobą, groch z kapustą doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Groch z kapustą
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis