Groch z kapustą

Groch z kapustą lub kapusta z grochem to danie zbudowane na trzech składnikach i pięciu przyprawach, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. I to niezależnie od tego, czy przygotujemy pierwszą czy też drugą wersję. 😉 Smakuje wyśmienicie, połączenie kwaśnej kapusty ze słodyczą grochu na długo zapada w pamięć.
Wigilijny groch z kapustą – składniki
- 250 g grochu łuskanego
- 250 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Groch namoczyć przez noc w zimnej wodzie, wlewając jej na wysokość 2 cm powyżej grochu. Następnego dnia ugotować go do miękkości w nowej, świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Groch należy często mieszać, żeby się nie przypalił.
Kapustę przepłukać, drobno pokroić. Ugotować do miękkości w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju.
Gdy wszystkie składniki będą ugotowane na miękko, połączyć je ze sobą, groch z kapustą doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
|
Podobne przepisy
