Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow kojarzy mi się z daniem, które dość często pojawia się na weselnych stołach. Warto jednak przygotować je w domu i cieszyć się pełnią smaków oraz kolorów. Boeuf Stroganow można przygotować z wieloma różnymi dodatkami, jadłam np. tylko z dodatkiem pieczarek w sosie śmietanowym, ale także z dużą ilością papryki i bez pieczarek. My do naszego garnka ze Strogonowem wrzuciliśmy pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone, przez co danie miało wyrazisty smak.
Składniki na Boeuf Stroganow
- 500 g mięsa wołowego
- 300 g pieczarek
- 500 ml rosołu wołowego
- 1 czerwona papryka
- 2 kiszone ogórki
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 ziarenko jałowca
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki gęstej śmietany
- masło do smażenia
|
Przygotowanie
Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w paski. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe błony. Pokroić w paski.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle.
Ogórki kiszone pokroić w krążki.
Wykonanie
Na patelni rozgrzać masło, partiami wrzucać mięso wołowe, zrumienić i przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni rozpuścić nową porcję masła, zeszklić cebulę.
Do garnka z mięsem wlać gorący rosół, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarenkach, lekko posolić. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone oraz musztardę, gotować jeszcze 10 minut.
Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z Boeuf Stroganow, wlać ją do garnka i wymieszać.
Boeuf Stroganow doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszami.
|
Podobne przepisy
