Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Boeuf Stroganow

Print Friendly, PDF & Email

boeuf stroganow

Boeuf Stroganow kojarzy mi się z daniem, które dość często pojawia się na weselnych stołach. Warto jednak przygotować je w domu i cieszyć się pełnią smaków oraz kolorów. Boeuf Stroganow można przygotować z wieloma różnymi dodatkami, jadłam np. tylko z dodatkiem pieczarek w sosie śmietanowym, ale także z dużą ilością papryki i bez pieczarek. My do naszego garnka ze Strogonowem wrzuciliśmy pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone, przez co danie miało wyrazisty smak.

Składniki na Boeuf Stroganow

  • 500 g mięsa wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 500 ml rosołu wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • masło do smażenia




Przygotowanie

Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w paski. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe błony. Pokroić w paski.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle.

Ogórki kiszone pokroić w krążki.

Wykonanie

Na patelni rozgrzać masło, partiami wrzucać mięso wołowe, zrumienić i przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni rozpuścić nową porcję masła, zeszklić cebulę.

Do garnka z mięsem wlać gorący rosół, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarenkach, lekko posolić. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone oraz musztardę, gotować jeszcze 10 minut.

Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z Boeuf Stroganow, wlać ją do garnka i wymieszać.

Boeuf Stroganow doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *