Sernik z dynią
Dyniowy wysyp przepisów trwa w najlepsze. Z racji tego, że nie boimy się łączenia różnych smaków, postanowiliśmy nasze tradycyjne polskie ciasto, jakim jest sernik, połączyć z masą dyniową i to wszystko przyprawić orientalnymi przyprawami. Powstał sernik z dynią, któremu nie można się oprzeć – dające przyjemność zmysłowi powonienia, pobudzające kubki smakowe i cieszące oko. Zdecydowanie polecamy. 🙂
Sernik z dynią – składniki
Spód ciasta:
- 300 g herbatników
- 100 g pestek dyni
- 120 g masła
Masa serowo-dyniowa:
- 400 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
- 230 g cukru pudru
- 800 g białego sera w temperaturze pokojowej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- czubek noża kardamonu
- czubek noża cynamonu
- czubek noża zmielonego ziela angielskiego
- czubek noża zmielonych goździków
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Spód ciasta:
Herbatniki i pestki dyni rozdrobnić malakserem, dodać miękkie masło, dokładnie połączyć. Masa może wydawać się zbyt sypka ale podczas pieczenia nabierze wilgoci z masy serowej.
Masa serowo-dyniowa:
Dynię umyć, obrać i usunąć miękką część wraz z pestkami, odważyć 400 g miąższu. Pokroić go na małe kawałki, przy użyciu blendera dokładnie rozdrobić tak, aby powstała w miarę jednolita masa dyniowa.
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce, zmiksować go z cukrem pudrem, po czym dodać wszystkie przyprawy, sól i ekstrakt waniliowy oraz zmieloną dynię. Dokładnie wymieszać. Na koniec, ciągle miksując, wbijać po jednym jajku.
Wykonanie
Formę do tortów wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równomiernie mieszankę z herbatników i pestek, mocno ją docisnąć. Wylać na nią masę serowo-dyniową, wyrównać.
Sernik piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Sernik z dynią studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie chłodny, wstawić do lodówki na kilka godzin.
2 Komentarze
rategazelle
9 listopada 2015 at 17:46
Cudo!!!
Zapraszam do mnie 🙂
Cukry Proste
9 listopada 2015 at 15:49
Pyszności!