Sernik z dynią

M&B
Sernik z dynią

Dyniowy wysyp przepisów trwa w najlepsze. Z racji tego, że nie boimy się łączenia różnych smaków, postanowiliśmy nasze tradycyjne polskie ciasto, jakim jest sernik, połączyć z masą dyniową i to wszystko przyprawić orientalnymi przyprawami. Powstał sernik z dynią, któremu nie można się oprzeć – dające przyjemność zmysłowi powonienia, pobudzające kubki smakowe i cieszące oko. Zdecydowanie polecamy. 🙂

Sernik z dynią – składniki

Spód ciasta:

  • 300 g herbatników
  • 100 g pestek dyni
  • 120 g masła

Masa serowo-dyniowa:

  • 400 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 230 g cukru pudru
  • 800 g białego sera w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • czubek noża kardamonu
  • czubek noża cynamonu
  • czubek noża zmielonego ziela angielskiego
  • czubek noża zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego






Przygotowanie

Spód ciasta:

Herbatniki i pestki dyni rozdrobnić malakserem, dodać miękkie masło, dokładnie połączyć. Masa może wydawać się zbyt sypka ale podczas pieczenia nabierze wilgoci z masy serowej.

Masa serowo-dyniowa:

Dynię umyć, obrać i usunąć miękką część wraz z pestkami, odważyć 400 g miąższu. Pokroić go na małe kawałki, przy użyciu blendera dokładnie rozdrobić tak, aby powstała w miarę jednolita masa dyniowa.

Ser dwukrotnie zemleć w maszynce, zmiksować go z cukrem pudrem, po czym dodać wszystkie przyprawy, sól i ekstrakt waniliowy oraz zmieloną dynię. Dokładnie wymieszać. Na koniec, ciągle miksując, wbijać po jednym jajku.

Wykonanie

Formę do tortów wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równomiernie mieszankę z herbatników i pestek, mocno ją docisnąć. Wylać na nią masę serowo-dyniową, wyrównać.

Sernik piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Sernik z dynią studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie chłodny, wstawić do lodówki na kilka godzin.

sernik z dynią






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik z dynią
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis