Słodko-pikantna dynia

Wiedząc już o tym, że Mojemu B. nie smakowała zupa dyniowa, z lekkimi obawami zaproponowałam upieczenie słodko-pikantnej dyni wg przepisu otrzymanego od Koleżanki rok temu. Mój Odważny Mężczyzna zgodził się jeszcze raz podejść do tematu. Zaczęliśmy od poszukiwań odpowiedniej dyni, czyli takiej, którą można jeść ze skórką. Sprzedawcy polecili nam Hokkaido, niestety była ona „na zamówienie”. Kilka dni później owa polecana dynia znalazła się w naszej kuchni, a następnie w piekarniku muśnięta słodko-pikantną marynatą. To było coś, na co warto było czekać cały rok. To było coś, co warto było posmakować i zmienić zdanie (to od B.). Odczarowywanie dyni rozpoczęliśmy więc od wyboru właściwej potrawy, co poskutkowało tym, że mamy teraz kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego sezonowego warzywa.
Słodko-pikantna dynia – składniki
- 1 kilogramowa dynia (najlepiej Hokkaido)
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta płatków chilli
|
Przygotowanie
Dynię dokładnie umyć, rozciąć na pół, usunąć włóknisty środek z pestkami i bez obierania pokroić na paski.
W misce wymieszać oliwę, miód, sól, pieprz i chilli.
Każdy kawałek dyni pokryć miodową glazurą, wykładać na lekko natłuszczoną blaszkę do pieczenia.
Słodko-pikantną dynię piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC, co jakiś czas delikatnie odwracać.
|
Podobne przepisy
