Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Torcik makowy z mascarpone

Print Friendly, PDF & Email

torcik makowy z mascarpone

Porządkując nasze półki z produktami z terminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce, ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem i lekkim ciastem.

Składniki na

Makowy biszkopt:

  • 6 jajek wielkości L
  • 120 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g)
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g maku niebieskiego

Krem mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka rumu




Przygotowanie

Makowy biszkopt:

Mak zmielić lub użyć gotowego maku mielonego.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą białą masę z połową cukru i cukrem wanilinowym.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.

Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mielony mak dokładnie wymieszać.

Miksując żółtka na niskich obrotach, stopniowo dodawać naprzemiennie składniki suche i ubite białka.

Masę przelać do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem przez 35-40 minut – do suchego patyczka. Makowy biszkopt po upieczeniu pozostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.

Krem mascarpone:

Do misy miksera przełożyć mascarpone oraz śmietanę kremówkę, wsypać cukier puder. Miksować na średnich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta.

Wykonanie

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, obie nasączyć mlekiem wymieszanym z rumem. Dolny blat biszkoptowego ciasta posmarować dżemem, na nim rozsmarować połowę kremu mascarpone. Położyć drugi blat, na wierzchu oraz na bokach ciasta rozprowadzić pozostały krem. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.

Torcik makowy z mascarpone przed podaniem ozdobić kawałkami gorzkiej czekolady lub świeżymi owocami.




torcik makowy z mascarpone

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Torcik makowy z mascarpone
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *