Maczanka krakowska

Jesienią byliśmy w Krakowie, a ponieważ był to jeszcze czas bez covidowych obostrzeń, posiłki mogliśmy jeść na mieście. Już przed wyjazdem mieliśmy zaplanowaną wizytę na krakowskim Kazimierzu i zjedzenie prekursora hamburgerów, czyli maczanki krakowskiej. Od stolika wstaliśmy najedzeni, pełni kulinarnych inspiracji, ale niezachwyceni. Kilka miesięcy później nadeszła pora, gdy maczankę po krakowsku zrobiliśmy u siebie w domu. Maczanka z dobrze doprawioną i długo pieczoną karkówką w połączeniu z domowym sosem barbecue, karmelizowaną cebulą oraz ogórkami kiszonymi z Charsznicy w pełni pozwoliła doświadczyć fenomenu tego dania. 🙂
Maczanka krakowska – składniki
- 1 kg karkówki
- 6 bułek
- 3 duże cebule
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- kilka ogórków kiszonych
- 1 mała ostra papryka
- sos barbecue
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie
W misce umieścić musztardę, ketchup oraz chrzan, wsypać czosnek mielony, obie papryki oraz wlać oliwę, wymieszać. Marynatą natrzeć umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Miskę owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrało pokojowej temperatury. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 30 minut.
Po tym czasie temperaturę obniżyć do 130oC, do naczynia wlać szklankę gorącej wody, piec pod przykryciem 6 godzin. W trakcie pieczenia mięso kilka razy odwrócić.
Na pół godziny przed końcem czasu cebule obrać, pokroić w grube krążki. Wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, dusić na małym ogniu, aż będzie szklista. Pod koniec wmieszać łyżkę cukru trzcinowego.
Gdy mięso będzie już upieczone, wyjąć je z piekarnika, a do środka włożyć przekrojone na pół bułki. Podpiekać je, aż będą ciepłe.
W tym czasie ogórki oraz ostrą paprykę pokroić w plasterki.
Wolno pieczoną karkówkę poszarpać przy pomocy dwóch widelców.
Aby przygotować maczankę krakowską, ciepłe bułki wyjąć z piekarnika, na dolną ich część wyłożyć dużą porcję poszarpanego mięsa, polać je sosem barbecue, położyć karmelizowaną cebulę, kiszone ogórki oraz ostrą paprykę. Przykryć drugą połową bułki i podawać.
Podobne przepisy
