Maczanka krakowska

M&B
Maczanka krakowska

Jesienią byliśmy w Krakowie, a ponieważ był to jeszcze czas bez covidowych obostrzeń, posiłki mogliśmy jeść na mieście. Już przed wyjazdem mieliśmy zaplanowaną wizytę na krakowskim Kazimierzu i zjedzenie prekursora hamburgerów, czyli maczanki krakowskiej. Od stolika wstaliśmy najedzeni, pełni kulinarnych inspiracji, ale niezachwyceni. Kilka miesięcy później nadeszła pora, gdy maczankę po krakowsku zrobiliśmy u siebie w domu. Maczanka z dobrze doprawioną i długo pieczoną karkówką w połączeniu z domowym sosem barbecue, karmelizowaną cebulą oraz ogórkami kiszonymi z Charsznicy w pełni pozwoliła doświadczyć fenomenu tego dania. 🙂

Maczanka krakowska – składniki

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • olej do smażenia






Wykonanie

W misce umieścić musztardę, ketchup oraz chrzan, wsypać czosnek mielony, obie papryki oraz wlać oliwę, wymieszać. Marynatą natrzeć umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Miskę owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrało pokojowej temperatury. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 30 minut.

Po tym czasie temperaturę obniżyć do 130oC, do naczynia wlać szklankę gorącej wody, piec pod przykryciem 6 godzin. W trakcie pieczenia mięso kilka razy odwrócić.

Na pół godziny przed końcem czasu cebule obrać, pokroić w grube krążki. Wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, dusić na małym ogniu, aż będzie szklista. Pod koniec wmieszać łyżkę cukru trzcinowego.

Gdy mięso będzie już upieczone, wyjąć je z piekarnika, a do środka włożyć przekrojone na pół bułki. Podpiekać je, aż będą ciepłe.

W tym czasie ogórki oraz ostrą paprykę pokroić w plasterki.

Wolno pieczoną karkówkę poszarpać przy pomocy dwóch widelców.

Aby przygotować maczankę krakowską, ciepłe bułki wyjąć z piekarnika, na dolną ich część wyłożyć dużą porcję poszarpanego mięsa, polać je sosem barbecue, położyć karmelizowaną cebulę, kiszone ogórki oraz ostrą paprykę. Przykryć drugą połową bułki i podawać.






Maczanka krakowska

Maczanka krakowska

Maczanka krakowska

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Maczanka krakowska
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis