Zupa z pieczonej papryki i pomidorów
Na sobotni obiad zrobiliśmy zupę z pieczonej papryki i pomidorów, do której dobraliśmy dojrzewający ser kozi. Pieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. 😉
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów – składniki
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg pomidorów
- 1 l rosołu
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kawałek papryczki chili
- 2-3 listki świeżej mięty
Dodatkowo:
- 250 g sera koziego dojrzewającego
|
Wykonanie
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć łodygę, wyciąć pestki i białe błonki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim połówki papryk skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem przez 30 minut. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką i odstawić do wystygnięcia. Upieczone papryki można również umieścić w misce i przykryć ją folią spożywczą. Z zimnych papryk zdjąć skórkę.
Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Przekroić je na 4 części, usunąć biały, twardy środek oraz pestki.
Do garnka wlać rosół, włożyć papryki oraz pomidory, dodać obrane ząbki czosnku, liście mięty i posiekaną papryczkę chili. Gotować 20 minut na średnim ogniu, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę z pieczonej papryki i pomidorów podawać np. z ugotowanym makaronem, grzankami, pokuszonym kozim serem lub fetą.
|