Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

M&B
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Na sobotni obiad zrobiliśmy zupę z pieczonej papryki i pomidorów, do której dobraliśmy dojrzewający ser kozi. Pieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. 😉

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów – składniki

Dodatkowo:

  • 250 g sera koziego dojrzewającego




Wykonanie

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć łodygę, wyciąć pestki i białe błonki.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim połówki papryk skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem przez 30 minut. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką i odstawić do wystygnięcia. Upieczone papryki można również umieścić w misce i przykryć ją folią spożywczą. Z zimnych papryk zdjąć skórkę.

Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Przekroić je na 4 części, usunąć biały, twardy środek oraz pestki.

Do garnka wlać rosół, włożyć papryki oraz pomidory, dodać obrane ząbki czosnku, liście mięty i posiekaną papryczkę chili. Gotować 20 minut na średnim ogniu, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę z pieczonej papryki i pomidorów podawać np. z ugotowanym makaronem, grzankami, pokuszonym kozim serem lub fetą.




Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis