Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką

Inspiracją do zrobienia pieczonych pierogów z kaszą gryczaną i wątróbką była wizyta w restauracji żydowskiej. Na podstawie informacji z karty dań nietrudno było stworzyć dobry przepis na tę potrawę, nieco go modyfikując, zamieniając kaszę gryczaną na jej niepaloną wersję. Pierogi te zapiekliśmy w piekarniku i podaliśmy z kwaśną śmietaną oraz cebulką usmażoną na złoto. Prosty przepis, a jakże smaczne danie. 🙂
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką – składniki
Nadzienie:
- 300 g świeżej wątróbki drobiowej
- 200 kaszy gryczanej niepalonej
- 40 g masła
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
|
Przygotowanie
Nadzienie:
Kaszę gryczaną niepaloną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowała.
Wątróbkę drobiową opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony i żyłki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, aby była miękka. Dodać wcześniej przygotowaną wątróbkę, smażyć razem ciągle mieszając. Gdy wątróbka będzie już usmażona, dodać roztarty w dłoniach majeranek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera.
Do masy z wątróbki dodać kaszę gryczaną i jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.
Wykonanie
Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę, odciąć kawałek, resztę przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Odcięty kawałek cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na każdy z nich łyżeczką nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi. Uformowane pierogi również przykryć ściereczką i zająć się przygotowaniem kolejnych z reszty ciasta.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane pierogi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – do zezłocenia się ciasta.
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką można także zagotować w dużym garnku z osoloną wodą, wyjąć po 2-3 minutach od czasu wypłynięcia.
Z podanych składników wychodzi ok. 45-50 pierogów.
|
Podobne przepisy
