Pączki na kwaśnej śmietanie

Od naszych pierwszych, wspólnie pieczonych pączków minęło już kilka lat, a ponieważ były przesmaczne, dlatego każdego roku robimy ich inną wersję. W tym roku smażyliśmy pączki na kwaśnej śmietanie i planujemy jeszcze zrobić jedne z przepisu Sandry Kotowicz, której kibicowaliśmy w Top Chefie. Dzisiejsze pączki robiło się bardzo przyjemnie i szybko, ciasto było miękkie i plastyczne, a same pączki ładnie się usmażyły z białą obwódką, były lekkie i puszyste. Po wystygnięciu zanurzyliśmy je w cytrynowym lukrze i to sprawiło, że pączki na kwaśnej śmietanie miały idealną słodkość, w związku z tym można było sięgać po jeden za drugim. 😉
Pączki na kwaśnej śmietanie – składniki
- 550 g mąki pszennej
- 250 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
- 40 g świeżych drożdży
- 4 żółtka z jajek wielkości L
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 2 łyżki wódki
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1,5 kg smalcu do smażenia
Wykonanie
Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę.
Do drożdży wsypać mąkę oraz szczyptę soli, dodać śmietanę i utarte żółtka. Za pomocą robota kuchennego z hakiem lub ręcznie wyrabiać kilka minut jednolite i sprężyste ciasto. Następnie wlać masło wymieszane z wódką, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aby wyrosło.
Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść, po czym rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawaczką do ciastek lub dużym kubkiem wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. Układać je w odstępach na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Z podanych proporcji wycięliśmy 23 pączki.
W dużym garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC. Włożyć kilka drożdżowych krążków (górą do dołu), przykryć pokrywką, smażyć w temperaturze ok. 175oC – tak, aby nie wzrosła powyżej 180oC i nie spadała poniżej 170oC. Po ok. 2 minutach pączki przewrócić np. drewnianym patyczkiem na drugą stronę, smażyć bez przykrycia kolejne dwie minuty. Po usmażeniu pączki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął. Do garnka włożyć kolejną partię drożdżowych placków.
Pączki na kwaśnej śmietanie posypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polać lukrem.
Podobne przepisy





