Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pączki na kwaśnej śmietanie

Print Friendly, PDF & Email

Pączki na kwaśnej śmietanie

Od naszych pierwszych, wspólnie pieczonych pączków minęło już kilka lat i od tego czasu każdego roku robimy ich inną wersję. W tym roku smażyliśmy pączki na kwaśnej śmietanie i planujemy jeszcze zrobić jedne z przepisu Sandry Kotowicz, której kibicowaliśmy w Top Chefie. Dzisiejsze pączki robiło się bardzo przyjemnie i szybko, ciasto było miękkie i plastyczne, a same pączki ładnie się usmażyły z białą obwódką, były lekkie i puszyste. Po wystygnięciu zanurzyliśmy je w cytrynowym lukrze i to sprawiło, że pączki na kwaśnej śmietanie miały idealną słodkość, można było sięgać po jeden za drugim. 😉

Pączki na kwaśnej śmietanie – składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka z jajek wielkości L
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 łyżki wódki
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1,5 kg smalcu do smażenia




Wykonanie

Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę.

Do drożdży wsypać mąkę oraz szczyptę soli, dodać śmietanę i utarte żółtka. Za pomocą robota kuchennego z hakiem lub ręcznie wyrabiać kilka minut jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło wymieszane z wódką, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawaczką do ciastek lub dużym kubkiem wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. Układać je w odstępach na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Z podanych proporcji wycięliśmy 23 pączki.

W dużym garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC. Włożyć kilka drożdżowych krążków (górą do dołu), przykryć pokrywką, smażyć w temperaturze ok. 175oC – tak, aby nie wzrosła powyżej 180oC i nie spadała poniżej 170oC. Po ok. 2 minutach pączki przewrócić np. drewnianym patyczkiem na drugą stronę, smażyć bez przykrycia kolejne dwie minuty. Po usmażeniu pączki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Do garnka włożyć kolejną partię drożdżowych placków.

Pączki na kwaśnej śmietanie posypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polać lukrem.




Pączki na kwaśnej śmietanie

Pączki na kwaśnej śmietanie

Pączki na kwaśnej śmietanie

Pączki na kwaśnej śmietanie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pączki na kwaśnej śmietanie
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.