Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kiszka ziemniaczana

Print Friendly, PDF & Email

kiszka ziemniaczana

Dwa tygodnie temu byliśmy w Białymstoku, gdzie w menu wielu restauracji widzieliśmy babkę ziemniaczaną, którą już kilka razy robiliśmy w domu. Inną potrawą charakterystyczną dla kuchni Podlasia jest kiszka ziemniaczana, na którą składniki są takie same jak w babce, ale zapieka się ją w jelicie wieprzowym. Z tej wycieczki wróciliśmy z postanowieniem zrobienia kiszki ziemniaczanej w najbliższym czasie. Naszej wersji kiszki spróbowała Podlasianka, która pochwaliła ziemniaczane danie, więc śpieszymy z opublikowaniem przepisu. 🙂

Kiszka ziemniaczana – składniki

  • 2,5 kg mączystych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 400 g boczku wędzonego surowego
  • 200 g słoniny
  • 3 jajka wielkości L
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu drobno mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 4 flaki (każdy po 1-1,5 m długości)




Wykonanie

Słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa (używając sitka o dużych oczkach) lub drobno pokroić, wrzucić na patelnię, wytapiać na średnim ogniu.

Z boczku odciąć skórkę, pokroić go w małą kostkę, dorzucić do wytapiającej się słoniny.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z boczkiem i słoniną. Następnie całość odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie obrać ziemniaki, umyć je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zetrzeć w robocie kuchennym, używając tarczy do ścierania. Zetrzeć także obrane ząbki czosnku.

Ziemniaki przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać słoninę z boczkiem i cebulą oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.

Flaki włożyć do ciepłej wody, bardzo starannie je wypłukać, przelewając kilkukrotnie wodę także wewnątrz flaków.

Kiszkę ziemniaczaną można przygotować ręcznie, nakładając masę ziemniaczaną do flaka za pomocą łyżki. Prościej i szybciej jest jednak skorzystać z robota kuchennego ze specjalną końcówką do kiełbas. W tym przypadku pierwszy z oczyszczonych flaków nałożyć na natłuszczoną olejem końcówkę do robienia kiełbas. Napełnić maszynkę masą ziemniaczaną i na niskich obrotach przepchnąć masę, aż pojawi się na końcu końcówki, wyłączyć robota, lekko zsunąć flak, zawiązać koniec. Napełniać jelito ziemniaczaną masą dość luźno do 2/3 jego długości, związać drugi koniec. Kiszkę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy (wcześniej naczynia wyłożyć papierem do pieczenia). Masę ziemniaczaną rozłożyć równomiernie po całym flaku, ponakłuwać go wykałaczką. W ten sam sposób przygotować pozostałe flaki.

Kiszki ziemniaczane wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 1,5-2 godziny – w zależności od grubości flaków. W połowie czasu pieczenia kiszki odwrócić na drugą stronę i ewentualnie dolać trochę wody.

Kiszka ziemniaczana najlepiej smakuje podawana na gorąco z mlekiem lub śmietaną, można ją jeść także z surówką z kiszonej kapusty.




kiszka ziemniaczana

kiszka ziemniaczana

kiszka ziemniaczana

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Kiszka ziemniaczana
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *