Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami

Print Friendly, PDF & Email

udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami

Ostatnio na bazarku, widząc udziec indyka, pomyślałam, że będzie on świetny na obiad, jeśli zrobimy z niego roladę. Powstał więc udziec indyka faszerowany suszonymi grzybami i cebulą, jeszcze nieco w świątecznym klimacie, z racji tych suszonych grzybów. Tak upieczone mięso nie wymaga wymyślnych dodatków, zjedliśmy więc je z surówką Coleslaw oraz sosem z pieczenia, do którego dodaliśmy słoiczek zamarynowanych duszonych prawdziwków. My naszą 1,5 kg porcję udźca z indyka mieliśmy na kilka obiadów, ale dla rodziny będzie to wielkość w sam raz na wspólny obiad.

Składniki na udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami

  • 1-1,5 kg udźca indyka bez kości
  • 3 cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia




Wykonanie

Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby odcisnąć, drobno posiekać, a wodę zachować.

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Dodać posiekane grzyby, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Udziec indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć go na desce skórą do dołu, rozciąć obie zewnętrzne części, aby otrzymać długi płat mięsa, uważając przy tym, żeby mięsa nie przeciąć do końca. Mięso z obu stron natrzeć pieprzem oraz solą, a od strony skóry dodatkowo czerwoną papryką.

Na środek mięsa wyłożyć podsmażoną cebulę z grzybami, udziec zawinąć w roladę. Całość związać sznurkiem kuchennym.

Roladę z udźca z indyka włożyć do woreczka do pieczenia, wlać wodę z namaczania grzybów, zamknąć według instrukcji na opakowaniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 80-90 minut.

Udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami wyjąc z piekarnika, ostrożnie rozciąć worek, uważając, aby nie poparzyć się parą. Sos przelać przez gęste sitko do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, zagęścić go łyżką mąki rozrobionej w 1/2 szklanki zimnej wody.




udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *