Sos kurkowy
O dziwo, do tej pory mieliśmy tylko jeden przepis z wykorzystaniem kurek, czas więc wzbogacić naszą kucharską blogosferę. 🙂 Zaczynamy od bardzo prostego, ale jakże smacznego sosu kurkowego, który zrobiliśmy jak tylko natrafiliśmy w sklepie na ładne kurki. Można powiedzieć, że od razu po przyjściu do domu i starannym oczyszczeniu grzybów, zabraliśmy się za gotowanie. Aż szkoda, że był to zwykły dzień tygodnia, a nie weekend, bo wtedy przygotowalibyśmy do nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron.
Sos kurkowy – składniki
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wywaru wołowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
|
Wykonanie
Kurki krótko opłukać, najlepiej partiami, aby dobrze wypłukać zanieczyszczenia. Większe pokroić na kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wsypać kurki, krótko obsmażyć. Następnie wlać wywar wołowy oraz kremówkę, gotować ok. 3 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu z kurek, a następnie zawiesinę wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować.
Sos kurkowy doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
|