Sos kurkowy

M&B
Sos kurkowy

O dziwo, do tej pory mieliśmy tylko jeden przepis z wykorzystaniem kurek, czas więc wzbogacić naszą kucharską blogosferę. 🙂 Zaczynamy od bardzo prostego, ale jakże smacznego sosu kurkowego, który zrobiliśmy jak tylko natrafiliśmy w sklepie na ładne kurki. Można powiedzieć, że od razu po przyjściu do domu i starannym oczyszczeniu grzybów, zabraliśmy się za gotowanie. Aż szkoda, że był to zwykły dzień tygodnia, a nie weekend, bo wtedy przygotowalibyśmy do nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron.

Sos kurkowy – składniki

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wywaru wołowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki




Wykonanie

Kurki krótko opłukać, najlepiej partiami, aby dobrze wypłukać zanieczyszczenia. Większe pokroić na kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wsypać kurki, krótko obsmażyć. Następnie wlać wywar wołowy oraz kremówkę, gotować ok. 3 minuty.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu z kurek, a następnie zawiesinę wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować.

Sos kurkowy doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sos kurkowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis