Sernik piernikowy

Sernik piernikowy czekał ze zrobieniem na kartkę świąteczną z Siostrzeńcem. Ponieważ przyszła ona dopiero w połowie stycznia, a sezon na świąteczne wypieki już minął, postanowiliśmy sernik piernikowy zrobić teraz, a przepis zamieścić na blogu. Masę serową z pomarańczową skórką zrobiliśmy najprościej jak można, czyli poprzez krótkie zmiksowanie wszystkich składników, dzięki czemu sernik wyrósł równomiernie. Spód i wierzch piernikowego sernika to nasze sprawdzone kruche ciasto z dodatkiem miodu, kakao i przyprawy do piernika. Świąteczne połączenie aromatu pomarańczy z korzennymi przyprawami smakuje naprawdę wyjątkowo. 🙂
Składniki na sernik piernikowy
Piernikowe kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki prawdziwego miodu
- 2-3 łyżki zimnego mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa ze skórką pomarańczy:
- 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
- 1/2 szklanki kremówki 30%
- 5 jajek wielkości L
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie
Piernikowe kruche ciasto:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników przesiać na stolnicę, wkroić zimne masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz 2 łyżki mleka, dodać cukier i miód. Zagnieść ciasto – w razie potrzeby dodać trzecią łyżkę mleka. Ciasto podzielić na dwie równe części, obie oddzielnie zawinąć w folię spożywczą, jeden kawałek kruchego ciasta piernikowego włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, drugi do zamrażarki.
Po upływie 30 minut ciasto z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie blachy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec 20 minut (z termoobiegiem). Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
Masa serowa ze skórką pomarańczy:
Pomarańczę sparzyć i wyszorować skórkę.
Ser z wiaderka przełożyć do misy miksera, dodać jajka oraz kremówkę, wsypać cukier i budyń waniliowy, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Zmiksować na niskich obrotach – krótko, do połączenia się składników.
Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód, wyrównać jej powierzchnię, na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladowe ciasto z zamrażarki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 30 minut, po czym sernik piernikowy wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Podobne przepisy






4 Komentarze
M&B
9 grudnia 2021 at 21:27
Tak, ciasta i masy serowej jest dużo, więc można użyć większej blaszki. Pozdrawiamy. 🙂
Karolina
9 grudnia 2021 at 20:25
Czy sernik można piec w dużej blaszce?
M&B
14 listopada 2021 at 17:55
Dziękujemy bardzo za komentarz. Serniczek rzeczywiście jest jednym z lepszych. 🙂
Karolina
13 listopada 2021 at 21:17
Pycha serniczek