Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik piernikowy

Print Friendly, PDF & Email

sernik piernikowy

Sernik piernikowy czekał ze zrobieniem na kartkę świąteczną z Siostrzeńcem. Ponieważ przyszła ona dopiero w połowie stycznia, a sezon na świąteczne wypieki już minął, postanowiliśmy sernik piernikowy zrobić teraz, a przepis zamieścić na blogu. Masę serową z pomarańczową skórką zrobiliśmy najprościej jak można, czyli poprzez krótkie zmiksowanie wszystkich składników, dzięki czemu sernik wyrósł równomiernie. Spód i wierzch piernikowego sernika to nasze sprawdzone kruche ciasto z dodatkiem miodu, kakao i przyprawy do piernika. Świąteczne połączenie aromatu pomarańczy z korzennymi przyprawami smakuje naprawdę wyjątkowo. 🙂

Składniki na sernik piernikowy

Piernikowe kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 2-3 łyżki zimnego mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa ze skórką pomarańczy:

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 5 jajek wielkości L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy




Przygotowanie

Piernikowe kruche ciasto:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników przesiać na stolnicę, wkroić zimne masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz 2 łyżki mleka, dodać cukier i miód. Zagnieść ciasto – w razie potrzeby dodać trzecią łyżkę mleka. Ciasto podzielić na dwie równe części, obie oddzielnie zawinąć w folię spożywczą, jeden kawałek kruchego ciasta piernikowego włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, drugi do zamrażarki.

Po upływie 30 minut ciasto z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie blachy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec 20 minut (z termoobiegiem). Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.

Masa serowa ze skórką pomarańczy:

Pomarańczę sparzyć i wyszorować skórkę.

Ser z wiaderka przełożyć do misy miksera, dodać jajka oraz kremówkę, wsypać cukier i budyń waniliowy, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Zmiksować na niskich obrotach – krótko, do połączenia się składników.

Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód, wyrównać jej powierzchnię, na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladowe ciasto z zamrażarki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 30 minut, po czym sernik piernikowy wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.




sernik piernikowy

sernik piernikowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Sernik piernikowy
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *