Cordon bleu

M&B
Cordon bleu

W jednej z gazetek reklamowych widzieliśmy gotowe danie o nazwie cordon bleu, które przypomniało nam, że dawno tego rodzaju kotleta nie robiliśmy. Kupiliśmy więc na bazarku schab, dobrą szynkę oraz żółty ser, aby przygotować z tych składników ten kotlet szwajcarski. Przepis na cordon bleu jest bardzo prosty i każdy będzie w stanie zrobić pyszny schab nadziewany szynką i serem, zamknięty w chrupiącej i złocistej panierce.

Cordon bleu – składniki

  • 500 g schabu
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 10 plastrów szynki
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie

Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyć je z obu stron solą oraz pieprzem. Na połówkę każdego kotleta wyłożyć szynkę, ser i ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo można spiąć wykałaczkami.

Jajko rozkłócić na talerzu, na dwa inne wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Nadziewany schab obtoczyć w mące, jajku i na koniec w bułce tarte.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć cordon bleu i usmażyć na złoty kolor z każdej strony.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cordon bleu
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis