Cordon bleu
W jednej z gazetek reklamowych widzieliśmy gotowe danie o nazwie cordon bleu, które przypomniało nam, że dawno tego rodzaju kotleta nie robiliśmy. Kupiliśmy więc na bazarku schab, dobrą szynkę oraz żółty ser, aby przygotować z tych składników ten kotlet szwajcarski. Przepis na cordon bleu jest bardzo prosty i każdy będzie w stanie zrobić pyszny schab nadziewany szynką i serem, zamknięty w chrupiącej i złocistej panierce.
Cordon bleu – składniki
- 500 g schabu
- 5 plastrów żółtego sera
- 10 plastrów szynki
- 1 jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyć je z obu stron solą oraz pieprzem. Na połówkę każdego kotleta wyłożyć szynkę, ser i ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo można spiąć wykałaczkami.
Jajko rozkłócić na talerzu, na dwa inne wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Nadziewany schab obtoczyć w mące, jajku i na koniec w bułce tarte.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć cordon bleu i usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
|