Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami

M&B
Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami

Styropianowiec to ciasto, które odkryliśmy w te wakacje, a dokładniej mówiąc, poleciła je nam Siostra Agata. Nasza dzisiejsza wersja, którą Wam prezentujemy, to styropianowiec z czerwonymi porzeczkami. Co nas zachwyciło w tym cieście z jogurtów greckich? Przede wszystkim łatwość jego wykonania, po drugie lekka, puszysta pianka o wyraźnie jogurtowym smaku, następnie dowolność w wyborze owoców. Do zrobienia styropianowca można bowiem użyć także jagód, borówek, malin, kawałków truskawek. Jednym słowem polecamy ciasto styropianowiec np. w pokazanej tutaj wersji z czerwonymi porzeczkami.

Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami – składniki

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z jogurtów greckich:

  • 1000 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • 2 łyżki oleju




Wykonanie

Porzeczki opłukać, oderwać je od gałązek. Pozostawić na sitku, aby woda odkapała.

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać dużym nożem, następnie w środku zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka. Krótko zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części w proporcjach 60 do 40 – mniejszą część owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki.

Blachę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na jej dnie równomiernie rozłożyć większą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 20 minut. Po tym czasie kruchy spód wyjąć z piekarnika, zostawić do przestygnięcia.

Masa z jogurtów greckich:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Miksując na niskich obrotach, łyżką wsypywać proszek budyniowy, po czym wmiksować olej.

Do ubitych białek partiami delikatnie wmieszać szpatułką jogurty greckie. Masę wylać na podpieczone kruche ciasto, na niej rozsypać czerwone porzeczki, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z lodówki.

Styropianowiec z czerwonymi porzeczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, następnie lekko go uchylić i styropianowiec zostawić do wystygnięcia.




Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami

Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami

Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis