Zupa krem z brokułów

M&B
Zupa krem z brokułów

Zielone główki brokułów przyciągały naszą uwagę podczas zakupów na bazarku, więc jedną z nich wybraliśmy i zrobiliśmy z niej zupę krem z brokułów. Używając gotowego rosołu lub wywaru warzywnego, możną ją bardzo szybko przygotować i podać na stół. Zupa brokułowa doprawiona odrobiną kwaśnej śmietany, z dodatkiem makaronu, grzanek lub ryżu z pewnością zadowoli każdego smakosza.

Zupa krem z brokułów – składniki

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ziemniak
  • 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie

Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa (bez brokułu), podsmażać 5 minut. Wlać wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia, po czym warzywa gotować 5 minut. Wrzucić kawałki brokułu, całość gotować, aż warzywo zmięknie. Dodać sok z cytryny i oregano, zblendować.

Zupę krem z brokułów doprawić do smaku solą i pieprzem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z brokułów
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    12 października 2017 at 20:50

    Zachęcamy do ugotowania. 🙂

  • Katarzyna

    11 października 2017 at 19:58

    musi być bardzo smaczne 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis