Zupa krem z brokułów
Zielone główki brokułów przyciągały naszą uwagę podczas zakupów na bazarku, więc jedną z nich wybraliśmy i zrobiliśmy z niej zupę krem z brokułów. Używając gotowego rosołu lub wywaru warzywnego, możną ją bardzo szybko przygotować i podać na stół. Zupa brokułowa doprawiona odrobiną kwaśnej śmietany, z dodatkiem makaronu, grzanek lub ryżu z pewnością zadowoli każdego smakosza.
Zupa krem z brokułów – składniki
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
|
Wykonanie
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa (bez brokułu), podsmażać 5 minut. Wlać wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia, po czym warzywa gotować 5 minut. Wrzucić kawałki brokułu, całość gotować, aż warzywo zmięknie. Dodać sok z cytryny i oregano, zblendować.
Zupę krem z brokułów doprawić do smaku solą i pieprzem.
|
2 Komentarze
M&B
12 października 2017 at 20:50
Zachęcamy do ugotowania. 🙂
Katarzyna
11 października 2017 at 19:58
musi być bardzo smaczne 🙂