Wątróbka drobiowa

Wracamy do wspomnień z naszego dzieciństwa. Dzisiaj na obiad pojawiła się wątróbka drobiowa, przez nas niemalże już zapomniana. Do tej pory nigdy nie braliśmy jej pod uwagę planując nasze posiłki. Jej wybór to efekt produktów dozwolonych na mojej diecie, Mój B. sam ją wpisał na listę zakupów, ba, nawet ją zakupił. 🙂
Wątróbka drobiowa – składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka mleka
- majeranek
- sól
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Wątróbki umyć, wyciąć żyłki i błony. Zalać mlekiem, zostawić na pół godziny, po czym pokroić ją na kawałki.
W tym czasie pokroić cebule na piórka.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć odsączoną wątróbkę, chwilę podsmażyć, dodać cebulę. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a wątróbka znacznie się skurczy – od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec duszenia dodać majeranek roztarty w dłoniach, posolić.
Wskazówka: Wątróbkę należy solić na sam koniec smażenia, w przeciwnym razie stanie się twarda i sucha.
|
Podobne przepisy
