Rolada z malinami

M&B
Rolada z malinami

Podczas wakacji spędzanych w domu rodzinnym codziennie cieszę się możliwością zrywania świeżych owoców prosto z krzaczków. Jednak aby zrobić roladę z malinami, musiałam chęć podjadania malin powstrzymywać przez dwa dni, aby dojrzało więcej owoców. Gdy udało mi się nazbierać miseczkę malinek, przystąpiłam do robienia biszkoptowej rolady z malinami. Dawno jej nie robiliśmy, ale na szczęście przepis na biszkopt jest niezawodny, wszystko się udało i możemy cieszyć się smakiem malin w pysznym deserze. 🙂

Rolada z malinami – składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek (wielkości M)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 45 g masła

Malinowe nadzienie:

Dodatkowo:

  • cukier puder






Przygotowanie

Biszkopt:

Masło rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do wystygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana z białek będzie lśniąca i gładka, nie przerywając miksowania na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku. Do piany partiami dosypywać przesiane mąki. Na koniec wmiksować przestudzone masło.

Masę wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (grzałka góra-dół), piec 15 minut.

Biszkopt po upieczeniu od razu przełożyć na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier był na wierzchu. Zdjąć papier, a biszkopt zawinąć w rulon wraz ze ściereczką. Lekko obciążyć, aby się nie rozwinął, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Malinowe nadzienie:

Galaretkę malinową wsypać do 250 ml gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietanę przygotować, gdy biszkopt jest już zimny, a galaretka będzie już tężała.

Śmietanę ubić na sztywno, wmieszać w nią tężejącą galaretkę malinową.

Wykonanie

Roladę biszkoptową ostrożnie rozwinąć, na biszkopcie rozprowadzić warstwę śmietany z galaretką, posypać malinami, lekko je dociskając do masy. Zwinąć od strony, która poprzednio była wewnątrz. Roladę z malinami wstawić na 2-3 godziny do lodówki.






Rolada z malinami

Rolada z malinami

Rolada z malinami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rolada z malinami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis