Rolada z malinami
Podczas wakacji spędzanych w domu rodzinnym codziennie cieszę się możliwością zrywania świeżych owoców prosto z krzaczków. Jednak aby zrobić roladę z malinami, musiałam chęć podjadania malin powstrzymywać przez dwa dni, aby dojrzało więcej owoców. Gdy udało mi się nazbierać miseczkę malinek, przystąpiłam do robienia biszkoptowej rolady z malinami. Dawno jej nie robiliśmy, ale na szczęście przepis na biszkopt jest niezawodny, wszystko się udało i możemy cieszyć się smakiem malin w pysznym deserze. 🙂
Rolada z malinami – składniki
Biszkopt:
- 5 jajek (wielkości M)
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 45 g masła
Malinowe nadzienie:
- 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 30%
- 1 galaretka malinowa
- 200 g malin
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie
Biszkopt:
Masło rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana z białek będzie lśniąca i gładka, nie przerywając miksowania na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku. Do piany partiami dosypywać przesiane mąki. Na koniec wmiksować przestudzone masło.
Masę wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (grzałka góra-dół), piec 15 minut.
Biszkopt po upieczeniu od razu przełożyć na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier był na wierzchu. Zdjąć papier, a biszkopt zawinąć w rulon wraz ze ściereczką. Lekko obciążyć, aby się nie rozwinął, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Malinowe nadzienie:
Galaretkę malinową wsypać do 250 ml gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę przygotować, gdy biszkopt jest już zimny, a galaretka będzie już tężała.
Śmietanę ubić na sztywno, wmieszać w nią tężejącą galaretkę malinową.
Wykonanie
Roladę biszkoptową ostrożnie rozwinąć, na biszkopcie rozprowadzić warstwę śmietany z galaretką, posypać malinami, lekko je dociskając do masy. Zwinąć od strony, która poprzednio była wewnątrz. Roladę z malinami wstawić na 2-3 godziny do lodówki.