Szybki i prosty chleb
W sobotni wieczór, myśląc o niedzielnym śniadaniu, wpadliśmy na pomysł upieczenia domowego pieczywa. Robiło się późno, dlatego wybraliśmy szybki i prosty przepis na chleb z dużą ilością smacznych ziaren. Wykonanie go zajęło nam dosłownie 10 minut, a później już tylko wstawienie do piekarnika i koniec naszej pracy. Z ciekawością obserwowaliśmy, jak rośnie i nabiera złocistej barwy, a skórka robi się chrupiąca. Pomysł i przepis okazały się bardzo dobre, dzień rozpoczęliśmy z pysznym i sycącym domowym chlebem.
Szybki i prosty chleb – składniki
- 500 g mąki pszennej chlebowej TYP 750
- 50 g płatków owsianych
- 100 g ziaren np. słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 paczka drożdży instant (8 g)
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- margaryna do wysmarowania formy
|
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier, ziarna, płatki oraz drożdże, wymieszać. Wlać wodę i mieszać kilka minut mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta.
Formę do keksówki wysmarować margaryną, wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, a środek rozciąć wzdłuż na głębokość 1 cm.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 190oC (grzałki góra-dół), piec 60 minut.
|
1 Komentarze
Fanka domowego chleba
20 stycznia 2016 at 17:10
Takie przepisy lubię! Wystarczy tylko wymieszać składniki, przelać do formy i upiec bez czekania na wyrośnięcie ciasta : ) To przepis doskonały dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na skomplikowane wypieki, ale nie chcą rezygnować z domowego chleba. Bo, nie oszukujmy się, ale to co dostajemy w sklepie często nie ma wiele wspólnego z prawdziwym, sycącym chlebem. Za dużo sztucznych ulepszaczy i barwników, a i ziaren tyle co kot napłakał, pozdrawiam!