Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Po dwutygodniowej przerwie przepisem na sernik cytrynowy z lemon curd wracamy do regularnego blogowania. Od dawna chodził za nami cytrynowy sernik i chęć poprawienia zdjęcia kremu cytrynowego. Piekąc dwie pieczenia na jednym ogniu, najpierw zrobiliśmy podwójną porcję lemon curd, a następnie wykorzystaliśmy go do przygotowania sernika. Nasz weekendowy wypiek zachwyca swoim cytrynowym smakiem, który wzmacnia warstwa lemon curd rozprowadzona na wierzchu. Na koniec powiemy Wam, że piekąc serniki, które tak jak ten mają być lekkie, puszyste i kremowe, trzymamy się trzech prostych zasad: wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej, krótko je miksujemy, aby nie napowietrzyć masy, a ciasto pieczemy w niskiej temperaturze.

Sernik cytrynowy z lemon curd – składniki

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej)
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g lemon curd (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód z herbatników:

  • 160 g herbatników
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g lemon curd




Wykonanie

Spód z herbatników:

Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.

Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub w woreczku strunowym, używając wałka. Wlać masło, wymieszać. Mieszaninę przesypać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać jej powierzchnię i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na czas wyrabiania masy serowej.

Masa serowa:

Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka, wlać kremówkę, dodać jajka, cukier oraz lemon curd, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Składniki krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do ich połączenia się.

Masę wylać na przygotowany wcześniej spód z herbatników, lekko potrząsnąć tortownicą, aby wyrównać powierzchnię sernika.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 75 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik na 60 minut. Po tym czasie sernik cytrynowy z lemon curd wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Na wystudzonym cytrynowym serniku rozprowadzić warstwę lemon curd, ozdobić świeżymi owocami lub bitą śmietaną.




Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik cytrynowy z lemon curd
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.